U trendu

Kremlj: Odnosi sa Ankarom će biti produbljeni bez obzira ko je predsednik

Kremlj je danas ocenio da će odnosi Moskve i Ankare nastaviti da se „produbljuju“ bez obzira ko pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj.

„Sa velikom pažnjom i interesovanjem pratimo informacije koje stižu iz Turske. Poštovaćemo izbor turskog naroda. Ali, u svakom slučaju, očekujemo da se naša saradnja nastavi, produbi i razvija“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, Rusija i Turska imaju obostrano korisnu saradnju u energetici, turizmu, trgovini, poljoprivredi i vazdušnom saobraćaju.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, na vlasti od 2003. godine, nije uspeo da pobedi u prvom krugu izbora u nedelju.

Drugi krug je planiran 28. maja na kojem će se za mesto šefa države boriti Erdogan i njegov glavni protivnik Kemal Kiličdaroglu.

Istorijski komplikovani odnosi Turske i Rusije su ojačali poslednjih godina, pod podsticajem Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kiličdaroglu je prošle nedelje optužio Rusiju za mešanje u izbornu kampanju, optužujući ga da stoji iza objavljivanja montiranih slika koje su navele jednog opozicionog kandidata da se povuče iz izborne trke.

Moskva, koju zapadne zemlje redovno optužuju za mešanje u izborne procese drugih zemalja, odbacila je optužbe Kličdaroglua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.