U trendu

Krimska eparhija protiv nezavisnosti UPC

KIJEV – Simferopoljska i krimska eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) odbila je da na Saboru glasa za nezavisnost od Ruske pravoslavne crkve.

„Simferopoljska i krimska eparhija ostaje pod omoforom Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije“, saopštila je danas pres-služba te eparhije, prenosi Interfaks.

U saopštenju se ističe da je delegacija Simferopoljske i krimske eparhije jednoglasno glasala protiv usvajanja odluke Sabora i predloženih izmena i dopuna povelje UPC, prema kojima ona postaje nezavisna.

Dodaje se da je mitropolit simferopoljski i krimski Lazar skrenuo pažnju članovima Sabora da je trenutni kanonski status UPC kao samoupravnog dela Ruske pravoslavne crkve optimalan.

Sabor UPC, koji je održan dan ranije u Kijevu, izrazio je neslaganje sa stavom patrijarha Kirila u vezi sa ratnim dejstvima u Ukrajini i usvojio izmene i dopune povelje UPC, koje znače njenu potpunu nezavisnost.

Kasnije se ispostavilo da ove promene neće uticati na sve eparhije UPC, a posebno neće imati značaja za Donjecku eparhiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar