U trendu

Krišto: BiH nema čarobni štapić da utiče na retoriku RS i mora da je uvažava

BRISEL – Borjana Krišto, prva žena na čelu vlade Bosne i Hercegovine, smatra da Bosna i Hercegovinaa nema čarobni štapić da promeni retoriku Republike Srpske.

Ona je odgovarajući na pitanja poslanika u Evropskom parlamentu u vezi sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom, koji je prekinuo veze za američkim i britanskim diplomatima i intenzivirao odnose za Rusijom, rekla da BiH nema čarobni štapić da promeni tu retoriku.

„Mi moramo da uvažavamo legitimnu političku volju Republike Srpske, odnosno, konstitutivnog srpskog naroda iz Republike Srpske jer bez njih ne mogu funkcionirati institucije BiH i ne mogu se donositi odluke. Mi ćemo učiniti sve, na tragu evropskih vrednosti i poštovanja svih odluka i stavova spoljne politike EU, da uskladimo svoje poteze s tim a da institucije BiH rade u skladu sa ustavnim ustrojstvom i poslanicima koji su utemeljeni isključivo na Ustavu i na izbornim pravima“, odgovorila je Krišto.

U toku svoje posete Briselu, Krišto se 20.marta srela sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom a danas sa predsednicom Evropskog parlamenata Robertom Mecolom. Sadržaj razgovora ovih sastanaka nije bio objavljen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar