U trendu

Krivične prijave zbog pomora ribe u pljevaljskim rekama

PLJEVLJA – Crnogorska policija je podnela krivičnu prijavu protiv Termoelektrane Pljevlja (TE) i četiri odgovorne osobe, među kojime je i izvršni direktor Vladimir Šestović, zbog ekološkog incidenta i pomora ribe u rekama Vezišnica i Cehotina.

Policija je, kako je saopšteno, podnela prijavu protiv Elektroprivrede Crne Gore – AD Nikšic – Termoelektrane (TE) Pljevlja, zbog sumnje da je izvršila krivicno delo zagađenje životne sredine.

Prijava je podneta i protiv izvršnog direktora TE Pljevlja Šestovića zbog sumnje da je izvršio krivično delo zagađenje životne sredine i krivično delo nepreduzimane mera zaštite životne sredine, prenosi portal CDM.

Prijavom su obuhvaćeni i D.B, rukovodilac Sektora za operativnu kontrolu i planiranje u TE Pljevlja, R.D, smenski inženjer u TE Pljevlja i S.V, stručno lice za zaštitu životne sredine u TE Pljevlja.

Policijski službenici su došli do činjenica koje ukazuju da su navedena lica počinila krivična dela tako što je rukovalac bager stanice dobio usmeni nalog od smenskog inženjera, a u skladu sa usmenim instrukcijama rukovodioca sa kojima je bio upoznat i izvršni direktor TE Pljevlja.

Rukovalac bagera je otvorio drenažni ventil koji se nalazi van kruga TE Pljevlja kako bi se otpadmne vode izlile iz sistema TE Pljevlja u reku Vezišnicu, što je izazvalo ekološki incident i pomor ribe u toj reci i u reci Cehotini, navodi se u izveštaju Uprave policije.

S obzirom da postoji sumnja da su zaposleni u EPCG – TE Pljevlja takve radnje činili i ranije, policija i tužilaštvo preduzimaju dalje mere u okviru ovog predmeta.

Osnovno drzavno tužilaštvo u Pljevljima je prethodno navelo da se sumnje da je došlo do ispuštanja hemikalija i otpadnih voda u reke Vezišnicu i Cehotinu, zbog čega je došlo do oštećenja biljnog i životinjskog sveta i pomora ribe.

Mediji su ranije preneli da je reka Cehotina nizvodno od TE „Pljevlja“ od 5. jula potpuno bela kao mleko.

Iz ribolovnog društva „Lipljen“ iz Pljevalja je saopšteno da je nastao veliki pomor ribe i da je šteta neprocenjiva.

(Tanjug)

Napišite komentar