U trendu

Kruzer visok 51 metar prošao ispod Pelješkog mosta

ZAGREB – Pedeset i jedan metar visoki kruzer „Bolet“ uplovio je ispod Pelješkoga mosta rano jutros u neumsku akvatoriju u Bosni i Hercegovini.

Plutajuci hotel s oko 1000 putnika, prvi je veliki brod koji je prošao ispod novosagrađenog mosta, čije se službeno otvorenje očekuje krajem jula, prenosi Hina.

Brod Bolet koji plovi pod zastavom Bahama nalazi se na kružnom turističkom putovanju, a u sredu je bio usidren u Dubrovniku, pre nego što je danas uplovio u bosanskohercegovačke vode.

Deo vlasti iz Sarajeva dugi niz godina osporava izgradnju Pelješkog mosta tvrdeći da ce na taj način Hrvatska ugroziti BiH pristup otvorenom moru, a dvojica članova Predsedništva BiH Željko Komšic i Šefik Džaferovic odlukom iz 2019. godine zatražili obustavu gradnje mosta, i zapretili da će pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora ukoliko se ne postigne dogovor, ali se tome usprotivio srpski član Milorad Dodik koji je sprečio donošenje takve odluke državnog vrha BiH, navodi Hina.

Kruzer Bolet izgrađen je 2000. godine. Dužina mu je 237 metara, širina 32,2 metra, a dubina gaza je 8,1 metar. Ima 12 paluba, maksimalan broj putnika je skoro 1400. Upravo kako bi ispod njega mogli da prolaze i najveći brodovi Hrvatska je izgradila Pelješki most na 55 metara visine, navodi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.