U trendu

Kuba otvara vrata istopolnim brakovima

HAVANA – Kubanski parlament usvojio je promenu porodičnog zakona koja otvara vrata istopolnim brakovima, garantuje veća prava žena i bolju zaštitu dece, starih i ostalih članova porodice, preneo je Rojters.

Izmenjeni porodični zakon će biti stavljen na referendum 25. septembra posle dugotrajne debate u zajednicama ranije ove godine, gde su inicijatori zakona rekli da je 62 odsto učesnika izrazilo podršku promenama.

Kako dodaje britanska novinska agencija, to je relativno nizak procenat prema kubanskim standardima.

Poređenja radi, novi Ustav prošao sa većinom od 86 odsto glasova, dok su neki referendumi oko političkih predloga su išli i na 95 odsto.

Novi kod u porodičnom zakonu promoviše „ljubav, privrženost, osećanost, poštovanje prema drugima i harmoniju u porodicama“, rekao je ministar pravde Kube Oskar Manuel Silvera.

Protivnici izmene zakona dolaze iz brojnih crkvenih organizacija.

„Ono što se dešava je tužno, jer će doneti konflikt. Ovo je u suprotnosti sa učenjima brojnih generacija širom sveta, učenja o tome šta je pravi tradicionalni brak, a to je veza između muškarca i žene“, kazao je pastor metodističke crkve Henri Nurs.

Promenama porodičnog zakona, legalizovaće se istopolni brakovi i civilne unije, dozvoliće se roditeljima iz istopolnog braka da usvajaju decu.

Kuba je regionalni lider po pitanju ženskih prava.

Žene vode oko 50 odsto domaćinstava i čine 60 odsto zaposlenih, imaju dozvolu za abortus i dobijaju dve godine za porodiljsko odsustvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.