U trendu

Kuleba: Nemačka sve gledala kroz „ruske naočare“

BERLIN – Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da je rat mogao da bude sprečen da je Nemačka ranije promenila stav, optuživši Berlin da je do sada sve gledao kroz „ruske naočare“.

Kuleba je, u intervjuu nemačkom javnom servisu ARD, kazao da je Ukrajina primila k znanju promenu stava Nemačke i da je doskorašnji nemačku kurs prema Rusiji doživeo neuspeh.

„Međutim, da je Nemačka promenila stav ranije, mogli smo sprečiti rat“, poručio je on.

U prošlosti je, kaže, Berlin na Kijev uvek gledao kroz „ruske naočare“, uzimajući u obzir odnose sa Rusijom. „Taj pristup više nije moguć“, objasnio je on.

Kuleba je kazao da ne želi da se vraća na prošlost, odnosno stvari koje su nanele štetu odnosu Nemačke i Ukrajine, jer, kako dodaje, mogao bi navesti čitavu listu.

Rekao je da ne želi da „rovari po ranama koje su dve zemlje nanosile jedna drugoj“ i predložio da se dve zemlje okrenu budućnosti.

Kazao je da želi da ohrabri nemačke političare da „preskoče svoju senku“ i isporuče Ukrajini šta joj treba.

„Berlin ima kapacitet da nam pomogne da zaustavimo rat i Vladimira Putina“, naglasio je on.

Kuleba je pozvao nemačku vladu da donese brzu odluku o isporuci naoružanja.

„Molim vas, razumite nas, mi plaćamo cenu ljudskim životima da bi nemački političari imali vremena da donose odluke“, objasnio je on.

Istakao je da svi građani Ukrajine žele diplomatsko rešenje, ali istovremeno vide da „želja za ratom Rusije nije namirena“.

„Da bi okončali rat, Ukrajina mora biti snažna i dobiti potrebno oružje“, objasnio je on.

Kuleba ne očekuje da će doći do brzog okončanja rata i računa da će borba oko Donbasa biti teška i krvava.

Kada je reč o odluci predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da ne primi šefa nemačke države Frank-Valtera Štajnmajera u posetu Kijevu, Kuleba je izrazio žaljenje što protokol ne može tokom rata uvek biti ispoštovan.

„Žalim što se to tako dogodilo. Predsednik je simbol države i mi želimo da se ophodimo prema Nemačkoj uz potrebno poštovanje“, naglasio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar