U trendu

Kurc: Šmid laže;Sobotka: Šmid zeli status krunskog svedoka

BEČ – Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc oglasio se danas povodom novih optužbi na njegov račun, koje je izneo njegov raniji bliski saradnik Tomas Šmid.

Šmit je od Tužilaštva za privredni kriminal i korupciju tražio, kako su objavili mediji, status krunskog svedoka i izneo je niz optužbi na račun Kurca u vezi afere oko „čet poruka“, usled kojih je pokrenuta istraga protiv nekadašnjeg šefa vlade i više članova vlade i njegove Narodne partije Austrije (OVP).

„Svako ima pravo da govori šta želi, ali se mora analizirati koju verodostojnost imaju izjave, koje nisu priznanje krivice, već imaju samo za cilj da se za sopstvene greške izbegne kazna time što se neko drugi okrivi“, napisao je Kurc na svom fejsbuk nalogu.

Kurc je ukazao da Šmid sada kaže da je u svojim četovima u više navrata lagao ljude i da je svakom pričao šta je želeo da čuje.

On ističe da su optužbe protiv njega apsurdne.

Kurc odbacuje optužbu da je koristio budžet Ministarstva finansija, zato što nije imao druga finansijska sredstva na raspolaganje za davanje u nalog istraživanja javnog mnjenja.

„To nije slučaj, pošto sam kao ministar spoljnih poslova i šef omladine OVP raspolagao finansijskim sredstvima . Kakav smisao bi imalo da proneverim par desetine hiljade evra godišnje iz Ministarstva finansija“, upitao je on.

Šmid je, prema protokolu iskaza koji je dao Tužilaštvu, optužio Kurca da je koristio sredstva Ministarstva finansija, u kojem je bio generalni sekretar, za davanje u nalog lažnih istraživanja i oglašavanje.

Isto tako optužio je Kurca da je od njega tražio da preuzme svu krivicu na sebe kada je krenula istraga.

I predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka odbacio je optužbe na njegov račun koje je izneo Šmid.

Šmid je naveo da je Sobotka kod njega uspešno intervenisao zbog finansijske kontrole „Fondacije Alojz Mok“ ili „Alojz Mok instituta“, kao i „Fondacije Ervin Prel“.

„To je rešeno kako je tražio Sobotka“, rekao je Šmid.

Sobotka je, u izjavi agenciji APA, rekao da se radi o pripisivanju krivice drugima samo sa ciljem dobijanja statusa krunskog svedoka.

„Ako neko mesecima pokušava da dobije status krunskog svedoka, onda su mu sva sredstva dobrodošla da bi dobio što manju kaznu. Pripisivanjem krivice političkim funkcionerima je zagarantovana maksimalna pažnja medija. Optužbe protiv mene su potpuno neosnovane i odbacujem ih“, podvukao je Sobotka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar