U trendu

Kurdske snage u Siriji uhapsile 71 osobu zbog ekstremističkih napada u kampu Al-Hol

Kurdske bezbednosne snage u Siriji uhapsile su 71 osobu osumnjičenu za ekstremističke napade i ubistva u kampu Al-Hol u kojem žive članovi porodica i pristalice grupe Islamska država.

Snage predvodjene Kurdima počele su operaciju u nedelju, uz učešće 5.000 vojnika i uz pomoć medjunarodne koalicije na čelu sa SAD, sa ciljem obuzdavanja sve većeg nasilja i ubistava unutar kampa Al-Hol.

Mnogi strahuju da kamp Al-Hol, u kojem živi 62.000 izbeglica iz 59 zemalja, postaje plodno tlo za sledeću generaciju islamskih ekstremista.

Snage predvodjene Kurdima navode da je u 2021. godini u kampu ubijeno gotovo 50 osoba, dok američki zvaničnici kažu da je više od 60.

Kurdski i američki zvaničnici pozivaju zemlje da prime svoje državljane koji se sada nalaze u kampu Al-Hol.

Akcija protiv ekstremista i dalje je u toku, a medju uhapšenima su verski lider iz Islamske države, vojnik zadužen za regrutovanje članova, stručnjak za komunikacije i bezbednosni zvaničnik.

Svi su Iračani, izmedju 18 i 62 godine.

Snage predvodjene Kurdima navode da Islamska država pokušava da se reorganizuje kroz aktivne ćelije u kampu.

Više od 80 odsto stanovnika kampa čine žene i deca, od kojih dve trećine ima manje od 12 godina. Najviše ih je iz Sirije i Iraka, a oko 10.000 iz ostalih 57 zemalja.

Uslovi u kampu su veoma loši, a neuhranjenost je česta pojava kod dece.

Kurdske snage u Siriji i medjunarodna koalicija na čelu sa SAD proglasili su pobedu nad Islamskom državom u martu 2019. godine, nakon što su ekstremisti izgubili celokupnu teritoriju koju su kontrolisali.

Hiljade ekstremista su pobegle u pustinju, dok su ostali uhapšeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.