U trendu

Kurti za FAZ: Sporazumi postignuti pod pritiskom ne vrede

BERLIN – Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, u autorskom tekstu za Frankfurter algemajne cajtun (FAZ), ističe da sporazumi koji se postižu pod pritiskom i zastrašivanjem ništa ne vrede i zahteva pregovore po principu ravnopravnih strana.

„Odnosi između Kosova i Srbije mogu se normalizovati samo ako se „države“ dogovore o pravilima i principima koje će obe poštovati. Brz dogovor između Kosova i Srbije je dobar, ali dobar sporazum je bolji“ rekao je Kurti.

Ovaj citat iz Kurtijev autorskog teksta novinar FAZ-a, Majkl Martens, objavio je i na svom fejsbuk profilu, a Kurtijevo mišljenje tumači kao „prijateljsko podsećanje“ upućeno predsedniku Donaldu Trampu i njegovom specijalnom izaslaniku za dijalog, Ričardu Grenelu.

Autorski tekst za FAZ usledio je, napominje Martnes istovremeno, nakon polemike sa Grenelom na društvenim mrežama u vezi sa ukidanjem taksi na srpske i proizvode iz BiH.

Kurti je odlučio da takse ukine postupno i uslovno, a Grenel, odnosno SAD, insistiraju da takse treba ukinuti odmah i bezuslovno.

Kurti u tekstu za FAZ dalje ističe da reciprocitet prema Srbiji, koji zahteva njegova vlada, a koji ima za cilj stvaranje pravednih početnih uslova za održiv sporazum, kratkoročno predstavlja važan korak u postizanju ekonomske i političke stabilnosti između Kosova i Srbije, tvrdi kosovski premijer.

Dugoročno, to je važan korak ka izgradnji dobrosusedskih odnosa do njihove potpunosti normalizacije, naglasio je Kurti.

Do normalizacije „međunarodnih“ odnosa može, kako ističe, doći samo ako strane koje treba da se „normalizuju“ dogovore pravila i principe koje će poštovati.

Dobra volja i susreti uz međusobno uvažavanje, poručuje, preduslov su za sve pregovore koji su usmereni na uspostavljanje „miroljubivih odnosa“.

Politika koja ima za cilj odmazdu je kratkoročna i bez perspektive, navodi Kurti.

On je, u autorskom tekstu FAZ-u, pozvao EU i SAD da nadgledaju prpoces i unapred definišu mere koje treba preduzeti u slučaju nepoštovanja principa i bilo kakvih kršenja sporazuma.

„Kao progresivna snaga levog centra, izborno obećanje moje stranke „Samooprdeljenje“, koje podržava i naš konzervativni koalicioni partner, nije zasnovano na osveti, već na principu jednakosti i pravednosti u izgradnji konstruktivnih bilateralnih (trgovinskih) odnosa“, objasnio je on.

Kurti je ukazao da je od prethodne vlade nasledio taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hervegovine.

„Međutim, princip reciprociteta je uvek bio princip vodilja moje stranke. Pored toga, reciprocitet svoju vrednost dobija iz koncepta jednakosti i sveprisutan je u međunarodnim odnosima. Trani mir i jednakost su načela kosovske vlade, čiji sam premijer od početka februara. Uzajamno poštovanje od suštinskog je značaja za postizanje ovih ciljeva, jer samo na taj način mogući dogovor može imati zaista pozitivan uticaj na život ljudi“, ukazao je on.

Sporazumi koji su sklopljeni pod pritiskom ili pretnjama, koji nisu zasnovani na međusobnom poštovanju nisu vredni papira na koji stavljamo naš potpis, poručio je Kurti.

„Zbog toga, kao znak naše dobre volje i spremnosti za rešavanje političkih sporova, želimo da ukinemo takse na sirovinu uvezenu iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta. Zauzvrat, pozivamo Srbiju da okonča kampanju protiv priznanja nezavisnosti Kosova i ukloni barijere u trgovini. Ako srpska strana u tome pokaže dobru volju, kosovska vlada će u potpunosti ukinuti takse za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine u periodu od 90 dana od 1. aprila“, obrazložio je on izražavajući ujedno nadu da će EU ponuditi viznu liberalizaciju Kosovu pre samita u Zagrebu zakazankom za 7.maj.

U slučaju da Srbija ne poštuje „dobru volju kosovske vlade“ da ukloni ekonomske, trgovinske i političke prepreke, te nastavi svoju međunarodnu kampanju protiv Kosova i ne ukloni postojeće barijere u trgovini, preti Kurti, Priština će od 1. aprila postepeno primenjivati princip reciprociteta, najpre u trgovini, a zatim i u poslovanju uopšte i u politici.

„Tada ćemo morati da se fokusiramo na naše primarne ciljeve unutrašnjo-političke ciljeve vlade koji su od suštinskog značaja za život ljudi – radna mesta i vladavina zakona. S tim u vezi ćemo se svim sredstvima boriti protiv korupcije i na taj način voditi računa o ekonomskom razvoju naše zemlje“, zaključio je Kurti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar