U trendu

Lajčak: EU za ukidanje taksi, PR nema podršku za vojsku

BRATISLAVA – Ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da je EU već jasno poručila da odluku o taksama koje je uvela Priština treba odmah opozvati, a da Priština u ovom trenutku nema podršku međunarodnih saveznika za formiranje vojske.

Sajt vodećeg slovačkog dnevnog lista sme.sk objavio je da je Lajčak to kazao nakon jučerašnjeg Saveta ministara spoljnih poslova EU, a povodom odluke prištinskih vlasti o taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH i o glasanju o tranformaciji KBS u vojsku.

„Što se tiče te prve stvari (taksi), Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evrokomesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han jasno su poručili da takse treba odmah opozvati zato što za njihovo uvođenje nema osnova“, rekao je Lajčak.

Navodi se da je po pitanju stvaranja kosovske vojske Lajčak kazao da se „radi o nečemu što je u nadležnosti NATO“.

Slovački ministar spoljnih poslova ipak je poručio da „EU i po ovom pitanju ima jasan stav da takve stvari moraju da se odvijaju u skladu s ustavom i zakonima, kao i da moraju da imaju podršku međunarodnih saveznika, što u ovom trenutku Kosovo nema“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.