U trendu

Lajčak: Prvi radni dan u Briselu sa ambasadorima ZB

BRISEL, 25. maja ( Tanjug) – Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak razgovarao je danas, svog prvog radnog dana u Briselu, sa ambasadorima zemlja Zapadnog Balkana.

”Imali smo konstruktivan razgovor o situaciji u regionu i evrointegracionom procesu”, naveo je Ljačak na svom Tviter profilu.

Miroslav Lajčak kaže da je ambasadore zemlja Zapadnog Balkana obavestio o svojim planovima u okvrima novog mandata specijalnog predstavnik EU za dijalog i Zapadni Balkan.

Lajačak je prošle nedelje najvio da će posle skoro dva meseca provedenih u Bratislavi zbog pandemoje COVID19 danas stići u Brisel i fizički preuzeti kancelariju Specijalnog EU predstavnika.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak ocenjuje da su ”sve strane spremne na nastavak razgovora” i da se samo čeka da ”politički kalendar”, ali prvenstveno situacija sa virusom dozvoli fizički susret.

„Ovoga puta moramo da dovedemo dijalog do kraja tako što ćemo postići sporazum koji će jednom i zauvek rešiti sva otvorena pitanja i normalizovati atmosferu ne samo između Beograda i Prištine već i čitavom regionu”, poručio je Lajčak.

U EU ocenjuju da su ”vreme, agenda i brzina” dijaloga ”u rukama Beogrda i Prištine”, a da specijalni predstavnik radi na što bržem stvrnju uslova za ponovno pokretanje dijaloga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.