U trendu

Lajčak u BG o očekivanjima EU i sastanku Vučica i Kurtija

BRISEL – Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas u Beograd donosi poruku šta EU i zemlje članice očekuju od nastavka razgovora o normalizaciji odnosa dve strane.

Lajčak će pokušati da proceni mogućnosti za napredak u dijalogu i svrsishodan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prišstinskih institucija Aljbina Kurtija do kraja ove godine, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Poseta Lajčka Beogradu, a zatim i Prištini, dolazi posle debate Saveta EU o dijalogu, ali i nakon još jedne neuspešne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.

„Specijalni predstavnik EU će jednoj i drugoj strani direktno preneti očekivanja izneta u debati Saveta ministra spoljnih poslova kojoj je i sam prisustvovao“, kaže portparol EU Peter Stano za Tanjug.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug ocenjuju da se ministarske poruke „očigledno nisu dobro čcule“, uzimajuči u obzir poslednju rundu dijaloga Beogrda i Prištine, na kojoj ponovo nije bilo niti napretka niti „atmosfere za razgovor“, i da će ih Lajčak sada „doneti“ lično.

Ministri EU pozvali su prošle nedelje Beograd i Prištinu na „konstruktivan angažman“ i postizanje „pozitivnih rezultata“ uz insitiranje na „primeni još neispunjenih obaveza iz dijaloga“.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj tom prilikom je pozvao Vučića i Kurtija na „sastanak na visokom političkom nivou pre kraja godine“.

U diplomatskim izvorima Tanjuga u Briselu kažu da se sastanak na visokom nivou organizuje tek nakon određenog napretka postignutog na nivou pregovarača koji „moraju da se saglase oko nečega“.

„U ovom trenutku te saglasnosti nema, a Lajčak bi sa liderima u Beogradu i Pristini trebalo da razmotri šta je potrebno da bi do takvog napretka došlo“, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Dodaje se da bi specijani predstavnik trebalo da liderima obe strane ukaže na fokus koji EU trenutno pridaje dijalogu Beograda i Prištine, ali i na „rizike“ od propuštanja tog momentuma.

U tom smislu ukazuje se da će se već u decembru na usvajanju naći zakljčci Saveta EU o Zapadnom Balkanu, a da je trenutna procena da napretka u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo već mesecima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.