U trendu

Lajen pozvala poslanike u Sobranju da podrže predlog FRA

SKOPLJE – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obraćajući se parlamentu Severne Makedonije, pozvala je danas poslanike Sobranja da podrže revidirani francuski predlog.

Ona je rekla da Evropa čeka i da se nada da će Severna Makedonija učiniti još jedan korak ka Uniji.

„Danas sam ovde, jer verujem da je ovo trenutak da krenemo ka našoj zajedničkoj budućnosti u EU sa Severnom Makedonijom kao punopravnim članom“, poručila je Fon der Lajen, prenosi makedonska Telma.

Početak dogovorenih pregovora, prema rečima predsednice Evropske komisije, mogu se obaviti već sledeće nedelje, preduzimanjem prvog koraka revidiranog francuskog predloga.

„Svi ste upoznati sa ovim revidiranim predlogom. Štiti vaše interese i brine o svim stranama. Budite sigurni da je EK uvek bila uz ovu zemlju, na vašoj strani i da je i dalje na vašoj strani“, poručila je Fon der Lajen.

Tokom njenog obraćanja, poslanici opozicije izvadili su transparente „izdajnici nacije“, „jezik i identitet“, „narod kaže ne, budite svesni“.

Fon der Lajen je u govoru poručila „da nema sumnje, da je njihov jezik makedonski i da ga oni u potpunosti poštuju, te je zato makedonski jezik u revidiranom predlogu, bez izmena“.

Takođe je navela da je predloženi pregovarački okvir u skladu sa evropskim kriterijumima.

Rekla je i da ukoliko Makedonci odluče da prihvate revidirani francuski predlog, biće organizovana politička međuvladina konferencija, a Evropska komisija će odmah početi da pregleda evropski zakon, što je prvi korak u pregovorima o članstvu.

„Tada ćemo uspostaviti pregovarački tim u vašoj prestonici“, kazala je Fon der Lajen tokom obraćanja makedonskom Sobranju.

Kako je rekla predsednica Evropske komisije, Makedonci mogu da računaju na nju da će pregovarački proces striktno poštovati evropske principe i standarde.

„Imate uspešno multietničko društvo. Pokazali ste interesovanje za vladavinu prava, za zaštitu ljudskih prava, to su evropske vrednosti“, navela je Fon der Lajen.

Istakla je da će promena Ustava radi jačanja osnovnih prava ojačati posvećenost tim vrednostima i time će automatski biti okončana početna faza pregovora.

Poslanici vladajuće koalicije, kao i oni koji podržavaju francuski predlog, nekoliko puta su ustajali i aplaudirali govoru, posebno kada su isticali odvojenost makedonskog jezika i nacionalnog identiteta.

U jednom trenutku dok je govorila prišao joj je jedan poslanik i dao joj pamflet na kome je pisalo veliko „NE“.

Dok je predsednica Evropske komisije držala govor pred makedonskim poslanicima u Sobranju, ispred zdanja protestovalo je na hiljade ljudi.

Grupa demonstranata ispred zgrade počela je da gađa kockama leda i jajima makedonski parlament, ponovo izražavajući revolt protiv francuskog predloga kojim se ukida bugarski veto.

Samo manji deo demonstranata gađao je jajima parlament, dok su drugi stajali mirno, pratili i nastavili sa patriotskim pesmama, zahtevima za ostavke poslanika i članova vlade.

Sednici Parlamenta prisustvovali su predsednik Stevo Pendarovski, premijer Dimitar Kovačevski, kao i visoki predstavnici iz zemlje i inostranstva.

Novi sporazum predlaže da se Ustav Severne Makedonije izmeni kako bi se priznala bugarska manjina, dok bi se o preostalim pitanjima razgovaralo između Skoplja i Sofije.

Predlog ne zahteva od Bugarske da prizna makedonski jezik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.