U trendu

Lakapel o nasilju države nad srpskom manjinom u Crnoj Gori

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula predstavio je izveštaj o napretku Crne Gore i, između ostalog, konstatovao da je strani uticaj u ovoj državi evidentan i da Srpska pravoslavna crkva ima direktan uticaj na politička dešavanja.

„Svedočili smo opasnim dešavanjima na Cetinju. Beležimo direktan uticaj Srpske pravoslavne crkve na politička događanja u Crnoj Gori. Osim toga, podcrtan je trajni interes Rusije de destabilizuje region, što se u Crnoj Gori moglo i direktno osetiti“, naveo je Picula.

Na to je reagovao poslanik Žan Lin Lakapel, član Nacionalnog saveza Marin Le Pen, primetivši da se stalno ukazuje na strano uplitanje u Crnu Goru, da se osuđuje srpska manjina jer protestuje, a da se zatvaraju oči „pred nasiljem koje sprovodi država nad srpskom manjinom“.

On je podsetio na pisanje Independenta, prema kojem je crnogorski predsednik jedan od najbogatijih ljudi u regionu i ima otprilike 10 miliona evra, a deo toga je stekao međunarodnim krijumčarenjem.

„Sada želite uključiti Crna Gora među zemlje članice. Vaša tvrdoglavost nema granica. Istovremeno stalno ukazujete na strano uplitanje u Crnu Goru, osuđujete srpsku manjinu jer protestuje, a zatvarate oči pred nasiljem koje sprovodi država nad srpskom manjinom“, rekao je Lakapel.

U obraćanju je, kako prenose podgoričke Vijesti, naveo i da se podržava put Crne Gore ka EU, a da se zanemaruje to što neke zemlje članice ne žele tu integraciju.

„Možete računati na nas, uvek ćemo se protiviti vašim federalističkim težnjama. Uvek ćemo se protiviti proširenju koje ima za cilj fragmentaciju država“, rekao je Lakapel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.