U trendu

Lašet ili Zeder – ko će biti kandidat za kancelara?

BERLIN – Ko će biti kandidat konzervativaca za kancelara na saveznim izborima u Nemačkoj – Armin Lašet (CDU) ili Markus Zeder (CSU), postavlja pitanje Dojče vele (DW) i navodi da se danas održava važan sastanak čelnika CDU i CSU, a da će odluka biti biti doneta uskoro.

Usled pandemije i lošeg vladinog upravljanje krizom u poslednje vreme, kako pokazuju ankete, konzervativci naglo gube podršku birača. Neki njihovi poslanici bili su prisiljeni na ostavku, zbog bogaćenja od ogromnih provizija za posredovanje u nabavci zaštitnih maski.

Ali, pre svega, posle 16 godina na mestu kancelara, Angela Merkel se povlači – neće se kandidiovati na jesen i iza sebe ostavlja dezorijentisanu stranku, navodi DW.

Ona je nedavno u anketama dobila poverenje između 26 i 28 posto ispitanika, a na saveznim izborima 2017. dobila je 32,9 posto glasova.

Dvojica muškaraca važe za favorite u kandidaturi za kancelara, a obojica su trenutno premijeri u svojim saveznim pokrajinama.

Armin Lašet, predsednik CDU od januara ove godine, premijer je Severne Rajne-Vestfalije – najmnogoljudnij savezne pokrajine Nemačke. Markus Zeder, prvi čovek bavarske sestrinske stranke CSU, na čelu je vlade Bavarske.

Zaparavo, navodi DW, pravilo glasi: Ako predsednik CDU zatraži kandidaturu za sebe, niko ga ne može sprečiti, jer CDU postoji u 15 saveznih država, a CSU samo u Bavarskoj.

Ali 2021. je i po tome drugačija, pošto je Zeder, dinamični premijer u Bavarskoj, jedan od političara koji je tokom pandemije imao delom jasan kurs. Uvek je stajao i stoji na strani kancelarke, koja se zalaže za što stroža ograničenja i prilično je skeptična prema ublažavanju mera.

Lašet je bio jedan od zagovornika ublažavanja mera u korona krizi, ali se sada zalaže za strogi kratki lokdaun, kao Zeder i Merkel. Brza promena odluka naštetila je njegovom imidžu.

Nemci bi verovatnije Zederu poverili tu najvažniju političku funkciju u zemlji – u anketi Instituta za ispitivanje javnog mnjenja YouGov, sprovedenoj sredinom marta, 41 odsto ispitanika želelo je da Zeder predvodi Uniju obe stranke u saveznoj predizbornoj kampanji, a samo 14 odsto ih je bilo za Lašeta.

Sa druge strane, prema onome što se może čuti iz poslaničkog kluba Unije, Lašet još ima malu prednost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.