U trendu

Lavrov i Amir-Abdolahiani o obnavljanu nuklearnog sporazuma

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio je danas da želi da razgovara sa iranskim ministrom inostranih poslova Hoseinom Amir-Abdolahianom o mogućnostima za ubrzanje procesa potpunog nastavka Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za nuklearni program Teherana.

„Jedno od prioritetnih pitanja na dnevnom redu današnjih razgovora biće potreba potpunog obnavljanja sporazuma o Iranskom nuklearnom programu bez izuzetaka ili dodataka. Želeli bismo da danas razgovaramo kako se ovaj proces može ubrzati „, rekao je Lavrov u uvodnim napomenama sastanka sa iranskim ministrom, prenosi TAS S.

On je naglasio da se, uprkos pandemiji, nastavlja intenzivan politički dijalog na svim nivoima Moskve i Teherana, uključujući i onaj dva predsednika.

Lavrov je istakao i da pristupanje Irana Šangajskoj organizaciji za saradnju u svojstvu punopravnog člana postaje novi put za saradnju.

Između ostalih pitanja koja su na dnevnom redu današnjih pregovora,ruski minister je pomenuo saradnju u Siriji i u drugim regionima Bliskog istoka i Severne Afrike, kao i načine za normalizaciju odnosa u regionu Persijskog zaliva.

„Vaša poseta Rusiji dolazi u pravom trenutku. Siguran sam da ćemo imati veoma uspešne razgovore „, poručio je Lavrov iranskom ministru.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarali su danas ranije telefonom o izgledima za obnavljanje nuklearnog sporazuma Teherana sa šest svetskih sila.

Prema ruskom Ministarstvu spoljnih poslova u razgovoru koji su inicirale SAD, strane su razmenile mišljenja o izgledima za obnavljanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) za rešenje iranskog nuklearnog programa I takođe razmotrili niz aktuelnih pitanja u odnosima dve zemlje.

Sporazum, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime EU.

Sporazumom se Iran obavezao da će obogaćivanje uranijuma ograničiti na 3,67 odsto, što je dovoljno za pokretanje komercijalnih nuklearnih elektrana, u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

SAD su u maju 2018. godine jednostrano istupile iz sporazuma sa Iranom i prestale da učestvujuju u svim aktivnostima koje on predviđa i ponovo uvele sankcije Teheranu.

Iran je ove godine u Beču održao šest rundi razgovora sa svetskim silama u cilju oživljavanja nuklearog sporazuma, kojeg je napustio bivši američki predsjednik Donald Tramp, a pregovori su prekinuti u junu, kada je Ebrahim Raisi izabran za novog iranskog predsednika.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova 21. septembra je saopštilo da će razgovori ponovo početi u Beču u roku od nekoliko nedelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.