U trendu

Lavrov i Blinken razgovarali o Iranskom nuklernom sporazumu

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarali su danas telefonom o izgledima za obnavljanje nuklearnog sporazuma Teherana sa šest svetskih sila.

Prema ruskom Ministarstvu spoljnih poslova u razgovoru koji su inicirale SAD, strane su razmenile mišljenja o izgledima za obnavljanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) za rešenje iranskog nuklearnog programa,I takođe razmotrili niz aktuelnih pitanja u odnosima dve zemlje, prenosi TAS S.

Sporazum, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime EU.

Sporazumom se Iran obavezao da će obogaćivanje uranijuma ograničiti na 3,67 odsto, što je dovoljno za pokretanje komercijalnih nuklearnih elektrana, u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

SAD su u maju 2018. godine jednostrano istupile iz sporazuma sa Iranom i prestale da učestvujuju u svim aktivnostima koje on predviđa i ponovo uvele sankcije Teheranu.

Iran je ove godine u Beču održao šest rundi razgovora sa svetskim silama u cilju oživljavanja nuklearog sporazuma, kojeg je napustio bivši američki predsjednik Donald Tramp, a pregovori su prekinuti u junu kada je Ebrahim Raisi izabran za novog iranskog predsednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.