U trendu

Lavrov: Kijev zeli da izazove sukob između NATO i Rusije

MOSKVA – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski želi da izazove sukob Rusije i NATO, ocenio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Malo je bio grub prema svojim mentorima, optuživao ih za nedelovanje. A ja se pitam: ako se toliko iznervirao što se NATO nije založio za njega kao što se nadao, znači da se ipak nadao da će sukob biti rešen uvlačenjem NATO u celu ovu priču, a ne pregovorima“, rekao je Lavrov, preneo je Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ispada da on ipak teži tome da izazove sukob.

Lavrov je ocenio da stalne ogorčene izjave predsednika Ukrajine ne ulivaju optimizam.

Šef ruske diplomatije je kazao da militaristički žar Zelenskog govori o tome da mu nisu potrebni pregovori s Rusijom i dodao da se nada da će se to promeniti.

Prema rečima Lavrova, delegacija Ukrajine stalno izmišlja izgovore za odlaganje svake sledeće runde pregovora s Rusijom.

„Ruski pregovarači čekaju makar nekakvu informaciju s ukrajinske strane, kao i tokom prve dve runde“, kazao je on.

Situacija izgleda prilično čudno, kao da su svi zainteresovani za postizanje što bržeg mogućeg dogovora o tome kako da se sve potpuno reguliše, a s druge strane, trebalo bi da je najviše zainteresovana ukrajinska strana, koja stalno izmišlja izgovore da odloži početak novog sastanka, rekao je Lavrov i dodao da Moskva još nije dobila rokove za novu rundu pregovora s Kijevom.

Prema njegovijm rečima, Rusija proverava informacije o tome da vlasti Hersona odbijaju da prime humanitarnu pomoć.

„Postoje informacije iz grada Hersona – kada se otvorio humanitarni koridor naši predstavnici Ministarstva za vanredne situacije, koji su otputovali tamo da pomognu civilima da se evakuišu, hteli su da dostave humanitarnu pomoć. Sada proveravamo informaciju o tome da su vlasti Hersona, navodno, odbile da prime tu humanitarnu pomoć“, rekao je Lavrov.

On je dodao da je to saopštenje neophodno proveriti, jer ono veoma podseća na manir kijevskog režima koji se rukovodi isključivo idejama jačanja sukoba i napetosti u „ključu rusofobije“ i kojem je sudbina civila, uključujući inostrane studente, na poslednjem mestu.

„Rusija je od samog početka operacije dala do znanja da je spremna da omogući humanitarne koridore, kako za civile iz određenih naselja, tako i za strance koji su se u to vreme našli na teritoriji Ukrajine“, rekao je Lavrov nakon razgovora s ministrom inostranih poslova Kirgizije Ruslanom Kazbakajevom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.