U trendu

Lavrov: Kraj sporazuma s Iranom bio bi loš primer za Severnu Koreju

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da će, ukoliko propadne nuklearni sporazum sa Iranom, Severna Koreja teško želeti da se saglasi sa međunarodnom zajednicom u vezi sa svojim programom nuklearnog naoružanja.

„Ako se sporazum sa Iranom raskine, zašto bi Severna Koreja pristala da odustane od svog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, prenosi Rojters.

Lavrov je odbacio ideju o ponovnim pregovorima o nuklearnom sporazumu sa Iranom, naglasivši da se zabrinutost SAD u pogledu ponašanja Teherana može rešiti izvan tog sporazuma, navodi AFP.

Šef ruske diplomatije rekao je i da je nedopustivo nedelovanje u pogledu nuklearnih i raketnih programa Severne Koreje, ali i ratovanje na Korejskom poluostrvu.

„Nedopustivo je mirno posmatrati opasne poduhvate Severne Koreje, ali je jednako nedopustivo i ratovati na Korejskom poluostrvu“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanaka na visokom nivou u okviru zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, prenosi Tas s.

Lavrov se, odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo i na odnose SAD i Rusije, upozorivši da nedostatak koordinacije između dve strane zbog, kako je naveo, „antiruske histerije“ ometa rešavanje globalnih problema.

Prema njegovim rečima, niko nije izneo ni jedan jedini dokaz u prilog optužbama za mešanje Rusije u američke predsedničke izbore.

Takođe je rekao da rusko-američki odnosi trpe ne zbog sukoba, već zbog nasleđa administracije bivšeg predsednika SAD Baraka Obame.

Lavrov je ukazao i na potrebu za koordinisanom akcijom ruske i američke vojske kako bi se zadao konačan udarac teroristima u Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar