U trendu

Lavrov: Napredak, ali bez sporazuma o primirju u Libiji

MOSKVA – Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je postignut određeni napredak u pregovorima o Libiji u Moskvi, ali da nije potpisan sporazum o prekidu vatre u toj zemlji.

Lavrov je rekao da su predsednik vlade nacionalnog jedinstva, sa sedištem u Tripoliju, Fajez Saradž i šef Visokog državnog saveta Libije Halid al-Mišri potpisali nacrt sporazuma o prekidu vatre, ali da je komandant Libijske nacionalne armije Kalifa Haftar tražio još vremena da razmotri stvar.

„Strane su razgovarale o dokumentu, koji će im omogućiti da konkretizuju pitanja u vezi s prekidom vatre“, rekao je Lavrov, dodajući da je detaljno razgovarano o konačnom nacrtu dokumenta, prenosi TAS S.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da je Haftar tražio da do sutra ujutru razmotri dogovor, navodi Rojters.

On je dodao da se Ankara nada da će Haftar potpisati nacrt sporazuma.

Pregovori su usledili nakon primirja koje je u ponoć između subote i nedlje januara stupilo na snagu kao deo inicijative predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Taijipa Erdogana, i predstavlja prvi prekid u borbama u poslednjih nekoliko meseci.

Odmah su se, međutim, pojavili izveštaji o kršenjima sa obe strane, prenosi AP.

Agencija podseća da razni „strani igraci“ podržavaju dve rivalske vlade Libije, a nedavno su pojacavali svoje ucešće u sukobima u toj zemlji bogatoj naftom.

Istočnu vladu podržavaju Francuska, Rusija i ključne arapske zemlje, ukljucujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, dok Turska, Italija i Katar podržavaju vladu u Tripoliju.

Libija je utonula u nemire nakon građanskog rata 2011. godine kada je svrgnut i ubijen njen lider Moamar Gadafi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.