Lavrov: Nije Moskva ta koja priznaje ili ne priznaje američkog predsednika, već je to zakon SAD

 Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas, tokom zvanične posete BiH, da nije Moskva ta koja će priznati Džoa Bajdena za predsednika SAD-a ili ne, već je to američki zakon.

„Što se tiče procesa koji se sada dešavaju u SAD posle predsedničkih izbora, želim da kažem da nije Moskva ta strana koja priznaje ili ne priznaje predsednika, već je to američki zakon“, kazao je Lavrov novinarima u Istočnom Sarajevu, odgovarajući na pitanje da li Rusija priznaje Bajdena za novoizabranog američkog predsednika.

Upitan kako komentariše to što su SAD uvele ograničene sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema S-400, Lavrov je kazao da on nije iznenadjen, jer se te sankcije najavljuju već duže vreme.

„To pokazuje odnos SAD, to je arogantan odnos prema svojim partnerima i to SAD pokazuje kao nepouzdanog partnera, koji nije baš odgovoran“, kazao je ruski šef diplomatije.

SAD su uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica u zemlji ‘povezanih sa Rusijom’, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je precizirao da će ograničavajuće mere biti uvedene zbog nabavki ruskih protivavionskih raketnih sistema S-400.

Govoreći o reformisanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i stavu Rusije o tom pitanju, Lavrov je kazao da je njegova zemlja predala partnerima svoj koncept, koji se tiče stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a.

„Taj koncept je predložio naš predsednik Vladimir Putin i mi smo već dobili odgovore od nekih zemalja, neke još razmišljaju o tome“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, što se tiče zvaničnog Vašingtona, Rusija razume da SAD sada trebaju vreme za odgovore na ruski predlog.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja ranije je rekao da reformisanje Saveta bezbednosti UN-a ne može uključivati pitanje veta.

„O pitanju veta se ne razgovara, ne može se pregovarati. O tome nema kompromisa. Veto je instrument koji omogućava da se održi ravnoteža interesa u Savetu bezbednosti. To je ono što održava SB“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.