U trendu

Lavrov: O bezbednosti brodova sa žitom brinuće jos 1 strana

KAIRO – O bezbednosti brodova sa ukrajinskim žitom tokom plovidbe u Crnom moru brinuće, pored Rusije i Turske, još jedna strana, koja će biti naknadno utvrđena, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sastanka sa ambasadorima zemalja Arapske lige.

„Uspeli smo da postignemo dogovor u Istanbulu: Ukrajina deminira luke
i dopušta plovidbu teretnih brodova, dok će Rusija, Turska i još jedna strana, koja će biti naknadno utvrđena, pratiti te brodove do Bosfora“, rekao je Lavrov, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, memorandum Rusije i UN koji je potpisan
istovremeno kada i sporazumi u Istanbulu „obavezuje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da pokrene proces i ubedi zapadne zemlje da
ukinu sva ograničenja nametnuta na izvoz ruskog žita“.

Šef ruske diplomatije je podsetio da hrana nije bila direktno uvrštena u antiruske sankcije, međutim ruskim brodovima koji transportuju hranu zabranjeno je pristajanje u strane luke, a strani brodovi ne mogu da pristanu u ruske luke da bi preuzeli žitarice.

Lavrov je podsetio da se sankcije odnose na plaćanje međunarodnog osiguranja i drugih usluga što je samo pogoršalo globalnu nestašicu hrane i istakao da ova kriza nije nastala zbog greške Rusije već je izazvana prekidima lanaca snabdevanja zbog pandemija korona virusa i nekontrolisanim štampanjem novca u SAD i Evropskoj uniji.

Pored toga, dodao je Lavrov, kriza i globalna nestašica hrane je pogoršana sušom koja četiri godine zaredom devastira poljoprivredu u Severnoj Africi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar