Lavrov o SAD: Za tango je potrebno dvoje

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je malo verovatno da dođe do poboljšanja odnosa Rusije i SAD u bliskoj budućnosti.

On je u intervjuu za list „Argumenti i fakti“ rekao da se dosta problema nagomilalo u bilateralnim odnosima, kao i da ih nije stvorilo ponašanje Rusije, prenosi Tas s.

„Uspostavljanje bilateralnih odnosa je dvostran proces. Naša zemlja je spremna da radi na tome i to smo mnogo puta rekli“, rekao je Lavrov.

On je istakao da Rusija i SAD imaju posebnu odgovornost kao dve najveće nuklearne sile i stalne članice SB UN.

„Naša saradnja je ključna za obezbeđivanje stabilnosti i predvidivosti u spoljnim poslovima. Ipak, ne zavisi sve od nas, kažu da je za tango potrebno dvoje“, rekao je Lavrov.

Kao drugi bitan faktor, Lavrov je istakao komplikovanu unutrašnju situaciju u SAD.

„Tramp govori o nameri da uspostavi dobre odnose sa Rusijom, ali ne dele svi u Vašingtonu njegove stavove. To se vidi kroz neprijateljske mere, poput raznih optužbi na naš račun, uvođenje ekonomskih sankcija, oduzimanje diplomatske imovine…“, rekao je Lavrov.

Ipak, kazao je on, Rusija će nastaviti da traži oblasti zajedničkog interesovanja sa Amerikancima i dodaje da i ruski i američki predsednik smatraju da mora da se prevaziđe blokada odnosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.