Lavrov: Odnosi sa Zapadom dotakli dno

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da su odnosi Moskve sa SAD i njihovim saveznicima „dotakli dno“ i da nije odredjen datum povratka ruskog ambasadora u Vašington.

Rusija je opozvala ambasadora Anatolija Antonova iz SAD nakon što je američki predsednik Džozef Bajden u jednom intervjuu, izmedju ostalog, potvrdno odgovorio na pitanje da li ruskog predsednika Vladimira Putina smatra „ubicom“.

Lavrov je danas Bajdenove komentare o Putinu nazvao „užasnim“ i dodao da su oni primorali Moskvu da razmotri odnose sa Vašingtonom.

Šef ruske diplomatije je izrazio žaljenje i zbog američkog odbijanja Putinove ponude da Vašington organizuje javni razgovor dva predsednika radi smanjenja tenzija zbog Bajdenovih komentara.

„Konfrontacija je dotakla dno. Ali s druge strane, postoji nada da su oni svi odrasli ljudi koji shvataju rizike povezane s podsticanjem dodatnih tenzija. Nadam se da će zdrav razum prevagnuti“, kazao je Lavrov.

Lavrov je naveo da će Putin odlučiti kada će se Antonov vratiti u Vašington.

U TV-intervjuu Bajden je rekao i da su prošli dani kada su se SAD „pokoravale“ Putinu i opisao razliku izmedju njegovog i pristupa doskorašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je izbegavao direktan sukob sa ruskim liderom i o njemu često govorio potvrdno.

Bajdenova administracija upozorava da će uskoro uvesti sankcije Rusiji zbog masovnih hakerskih napada i pokušaja Moskve da utiče na predsedničke izbore u novembru 2020. godine, kako bi pomogla Trampu da bude reizabran.

Odnosi Rusije sa SAD i EU su na najniži nivo od kraja Hladnog rata pali 2014. godine, posle ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim. Odnosi su ostali veoma loši zbog ruskog mešanja u američke izbore, pokušaja hakerskih napada, a nedavno i zbog trovanja i zatvaranja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.