U trendu

Lavrov poručio Turskoj da ne podgreva ukrajinski militarizam

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je danas Turskoj da prestane da podstiče miitarizam u Ukrajini, a nakon što je Ankara nagovestila jačanje saradnje sa Kijevom.

„Toplo preporučujemo našim turskim kolegama da pažljivo analiziraju situaciju i prestanu da podgrevaju militaristički osećaj Kijeva“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova u intervjuu za novine Argumenti i Fakti, prenosi Rojters.

Dodao je da podsticanje „agresivnih“ ukrajinskih akcija prema Krimu predstavlja zadiranje u teritorijalni integritet Rusije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prošlog meseca je obećao podršku Kijevu u jeku gomilanja ruskih snaga duž granice sa Ukrajinom.

Erdogan je tada rekao da su Turska, kao članica NATO-a i Ukrajina pokrenule platformu za razgovore o saradnji u odbrambenoj industriji, ali je dodao da to „ni na koji način nije potez protiv trećih zemalja“.

Turska je zajedno sa ostatkom NATO kritikovala pripajanje Krima Rusiji 2014. godine i izrazila podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine dok su se kijevske snage borile protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Turska, koja je okrenuta ka Ukrajini i Rusiji preko Crnog mora na severu, prodala je dronove Kijevu 2019. godine.

Ankara je istovremeno uspostavila blisku saradnju i s Moskvom zbog sukoba u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, a tako je i u oblasti odbrane i energetike, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.