U trendu

Lavrov razgovarao sa japanskim kolegom 40 minuta

TOKIO/MOSKVA – Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši složio se sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom tokom današnjeg telefonskog razgovora da je potrebno unaprediti mirovne pregovore, koji su zaustavljeni zbog dugotrajnog teritorijalnog spora između te dve zemlje.

Oni su razgovarali o brojnim temama, uključujući i zajedničke ekonomske aktivnosti na spornoj grupi ostrva koje se nalaze u blizini severnog japanskog ostrva Hokaida, kao i o bezbednosnim pitanjima, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi novinska agencija Kjodo.

Hajaši je rekao Lavrovu, tokom 40-minutnog razgovora, da se raduje što će raditi zajedno na japansko-ruskim odnosima, na polju politike, ekonomije i kulture u „na obostranu korist“.

Spor oko suvereniteta nad ruskim Južnim Kurilskim ostrvima, koja Japanci zovu Severne teritorije, predstavlja veliku prepreku da dve zemlje potpišu mirovni sporazum više od 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata.

Tokio tvrdi da je Sovjetski Savez prisvojio ostrva ilegalno, neposredno nakon japanske predaje 1945. godine, dok Moskva tvrdi da je sve urađeno legitimno.

Prema neimenovanom zvaničniku ministarstva, Hajaši i Lavrov su se dogovorili da nastave sa mirovnim razgovorima u skladu sa prethodnim dogovorima, uključujući i onaj iz 2018. godine, u kojem je naglašen značaj sporazuma iz 1956. godine, čime se Japanu vraćaju dva od četiri ostrva – Šikotan i Habomaji.

Hajaši, koji je održao nekoliko telefonskih razgovora sa pojedinim kolegama iz sveta otkako je preuzeo dužnost ovog meseca, preneo je Lavrovu zabrinutost zbog povećanih tenzija u Ukrajini i Belorusiji, dodao je zvaničnik iz ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.