U trendu

Lavrov: Sa Francuzima i o prisustvu NATO u Crnom moru

MOSKVA – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je danas, posle razgovora sa francuskim kolegama na sastanku Saveta Rusija-Francuska u formatu 2+2, da je jedna od tema bilo i povećano prisustvo pomorskih snaga NATO u Crnom moru.

On je optužio Alijansu da je nedavno bila agresivna prema Rusiji, a rekao je i da su odnosi između Moskve i Evropske unije došli u ćorsokak i da je ruska delegacija predložila da se započne sa traženjem rešenja, prenela je agencija RIA Novosti.

Ministarka vojske Francuske Florens Parli i ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian pozvali su danas Rusiju da ponovo pokrene pregovore o Ukrajini održavanjem ministarskog sastanka, navela su ta dva ministarstva u zajedničkom saopštenju.

Pored toga, prema saopštenju, francuski zvaničnici preneli su svojim ruskim kolegama i da bi raspoređivanje ruskih plaćenika u zapadnoafrički region Sahel bilo „neprihvatljivo“, pozivajući se na najavljene razgovore o raspoređivanju ruske Vagner grupe u Maliju, preneo je TAS S.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ocenio je danas da se vojna i politička situacija u Evropi pogoršava, dok NATO povećava vojno prisustvo u blizini ruskih granica.

Šojgu je na sastanku Saveta Rusija-Francuska u formatu 2+2 rekao da Moskva i Pariz treba zajednički da analiziraju bezbednosne probleme u interesu deeskalacije situacije u Evropi i izbegavanja vojnih incidenata.

Ministri odbrane i spoljnih poslova dve zemlje razgovarali su o situaciji na evropskom kontinentu, na Bliskom istoku i severu Afrike, potvrdio je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Takođe je bilo reči o strateškoj stabilnosti i evropskoj bezbednosti, kontroli naoružanja i bilateralnim odnosima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar