U trendu

Lavrov: Sa RUS se ne moze razgovarati sa pozicije „mentora“

MOSKVA – Zapadne države nemaju pravo da razgovaraju sa Rusijom sa pozicije „mentora“, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, dodajući da Rusija nastoji da izgradi samo jednake odnose sa drugim državama.

„Nikada nismo težili nikakvom sukobu, a kamoli samoizolaciji i spremni smo za saradnju sa zapadnim državama, ako one promene svoje pristupe i prestanu da se ponašaju kao mentori koji sve znaju, dok je Rusija student koji mora da uradi domaći zadatak. Ovo nije način da razgovarate sa bilo kim, a kamoli sa Rusijom“, izjavio je Lavrov, a prenosi ruska agencija TAS S.

Prema njegovim rečima, Rusija pođednako nastoji da ojača svoj suverenitet i izgradi dobre odnose sa svim zemljama.

„Naši planovi zasnovani su na čvrstoj podršci našeg stanovništva jačanju ruskog suvereniteta i dobrosusedstva sa našom okolinom i razvoja dobrih odnosa sa svima koji su spremni da to učine pošteno, na ravnopravnoj osnovi“, poručio je Lavrov.

Izrazio je nadu i da će zapadni lideri održati obećanje i da više neće nametati demokratiju drugim državama, dok je pokušaj uvođenja zapadnog sistema u Avganistan nazvao „najvećom greškom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.