U trendu

Lavrov sa vojnom delegacijom u Turskoj 8. juna

ANKARA – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovaće u Tursku sa vojnom delegacijom 8. juna, kako bi razgovarao o pravljenju potencijalnog morskog koridora za ukrajinski poljoprivredni izvoz, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je Rusija spremna da u koordinaciji sa Turskom omogući nesmetan izvoz žita iz ukrajinskih luka, prenosi agencija Rojters.

Čavušoglu je za državnu novinsku agenciju Anadolija rekao da je još u toku rad sa Ujedinjenim nacijama na postizanju sporazuma o pravljenju koridora od Crnog mora, ali da su pitanja između Moskve i Kijeva i dalje ostala.

Kazao je da su Ujedinjene nacije predložile formiranje zajedničkog posmatračkog mehanizma za praćenje brodske rute i da je Turska otvorena za tu ideju.

Čavušoglu je naveo da Rusija želi da se ukinu neke zapadne sankcije usmerene na njen sektor osiguranja, jer bi to uticalo na brodove koji će učestvovati u potencijalnoj brodskoj mreži, dok sa druge strane, Ukrajina ne želi da ruski ratni brodovi priđu njenim dokovima u Odesi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar