U trendu

Lavrov: Sukob Rusije i Zapada nije „hibridni rat“, već je bliži pravom ratu

KEJPTAUN – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej
Lavrov izjavio je danas da sukob Rusije i Zapada više ne može da se definiše kao „hibridni rat“, već da je bliži pravom ratu.

Lavrov je osudio Zapad zbog toga što je poslao Ukrajini oružje vredno milijarde dolara, preneo je Rojters.

Lavrov je rekao da Ukrajina odbija mirovne pregovore i ukazao da što se sukob bude duže nastavljao, to će bilti teže postizanje rešenja.

Rusija je više puta ponovila da je otvorena za razgovore, ali Ukrajina
i SAD stalno govore da ne vide nikakav znak iz Moskve da je ozbiljna u vezi sa pregovorima i da sumnjaju da pokušava da dobije vreme da se pregrupiše posle serije poraza u ratu, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare tokom
posete Južnoafričkoj Republici.

Lavrov je napomenuo da zapadne države otvoreno govore Kijevu da je rano ići na dogovor sa Moskvom jer, prema njihovom mišljenju, Rusiju treba vratiti u granice iz 1991. godine, objavio je Sputnjik.

Ukrajina bi preko posrednika mogla da objasni kako vidi dalji razvoj situacije i moguće pregovore sa Rusijom, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, šteta na civilnoj infrastrukturi u Ukrajini povezana je sa zločinačkim dejstvima Kijeva koji raspoređuje oružje i sisteme protivvazdušne odbrane u stambenim naseljima.

Lavrov je ukazao da Zapad već duže vreme pokušava da uništi sve rusko: od jezika do kulture, što je vekovima bilo prisutno u Ukrajini i da se ljudima zabranjuje da govore svoj maternji jezik.

Lavrov je istakao da će odredbe sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka biti uglavnom ispunjene, ali je napomenuo da se Rusija i dalje suočava sa problemima u izvozu sopstvenih poljoprivrednih proizvoda, objavio je Rojters.
SAD i Velika Britanija pritiskom koji vrše na afričke, azijske i latinoameričke zemlje da ne sarađuju sa Rusijom, prelaze sve crvene linije, zaključio je Lavrov, prenele su RIA novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar