U trendu

Lavrov: Tenzije između RUS i SAD daleko od onih iz karipske

MOSKVA – Tenzije u odnosima između Rusije i SAD daleko su od toga da budu slične onima tokom kubanske raketne krize, kada su Sovjetski Savez i SAD bili na ivici nuklearnog rata, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za jedan mađarski list.

“Mislim da istorijske paralele ove vrste nisu prikladne. Trenutna vojna i politička situacija u svetu zaista ima sličnosti sa periodom hladnog rata, ali postoje i velike, fundementalne razlike”, rekao je Lavrov, a prenosi ruska agencija TAS S.

Dodao je da su odnosi Rusije i SAD sada daleko od najniže tačke tokom kubanske krize iz 1962. godine, kada “smo se doslovno našli na ivici nuklearnog rata”.

Naglašava, međutim, da se konfrontacije između glavnih globalnih igrača ne smeju zanemariti, budući da, kako kaže, one “nažalost nastavljaju da se produbljuju”.

”Politika Vašingtona da obuzda razvoj Rusije i Kine postala je jedan od razloga tome. Deo ove politike je jednostrano urušavanje sistema sporazuma u sferi kontrole naoružanja, kao i nagomilavanje potencijala američkih snaga u evropskom i pacifičkom prostoru operacija”, pojasnio je Lavrov.

Govoreći o gasovodu Severni tok 2, Lavrov je rekao da ne postoji osnova za tvrdnje da će izgradnja tog gasovoda povećati evropsku zavisnost od isporuka ruskog gasa.

“Izgradnju gasovoda Severni tok 2 vidimo kao potpuno komercijalni, obostrano povoljan projekat. Tvrdnje da će to učiniti da Evropa bude zavisnija od isporuka gasa iz Rusije, bez osnova su”, poručio je Lavrov.

On smatra da bi tačnije bilo govoriti o pozitivnoj međuzavisnosti, budući da je i Rusija zainteresovana za to da Evropljani kupuju ruske proizvode, u ovom slučaju energetske resurse.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar