U trendu

Lavrov: Zapad ne može da prihvati sopstveno opadanje

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u UN da su zapadne filozofije izgubile korak s vremenom i da se zapad muči da prihvati ono što je Lavrov nazvao opadanje dominacije u svetskim poslovima.

Lavrov je u govoru pred Generalnom skupštinom UN okrivio zemlje koje su se proglasile pobednicama Hladnog rata SAD i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza za izazove s kojima se danas suočava svet kao i za sve veću fragmentaciju medjunarodne zajednice.

On je većinu zemalja zapada, u ruskoj zvaničnoj terminologiji sinonima za SAD i njihove tradicionalne saveznike u Evropi, optužio da manipulišu svojim gradjanima, šire dezinformacije i sprečavaju novinare da rade svoj posao. Za sve te stvari zapadne zemlje odavno optužuju rusku vladu, a isto su činile i u vreme postojanja Sovjetskog Saveza.

„Zapadu je teško da prihvati da se njegova viševekovna dominacija u svetskim poslovima smanjuje. Vodeće zapadne zemlje pokušavaju da ometu razvoj policentričnog sveta, da povrate svoje privilegovane pozicije, da drugima nametnu standarde ponašanja zasnovane na uskoj zapadnoj interpretaciji liberalizma“, rekao je ruski ministar.

Odnosi Rusije i SAD se već godinama samo pogoršavaju. Dve zemlje se u brojnim medjunarodnim pitanjima nalaze na suprotnim stranama, od iranskog nuklearnog programa, preko rata u Siriji do ruskog pripajanja Krima. Odnosi su pali na još niži nivo nakon navoda iz SAD da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016.

Na konferenciji za medije posle obraćanja Generalnoj skupštini, Lavrov je trenutnu aferu oko telefonskog razgovora američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog nazvao „prenaduvanom“ i odbacio navode predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi o ruskoj umešanosti.

Prema njegovim rečima, „američka politička klasa“ skoro svakodnevno optužuje Rusiju „za sve smrtne grehe“.

Telefonski razgovor u kom je Tramp navodno tražio od Zelenskog pomoć na izborima sledeće godine nalazi se u centru kongresne istrage čiji cilj je impičment predsednika SAD.

Lavrov je tako odgovorio Pelosi koja je u televizijskom intervjuu izjavila da „inače, misli da Rusija ima veze s ovim“, ali nije iznela nikakve detalje.

Odgovarajući na pitanje novinara da lji razgovori Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina treba da budu objavljeni, šef ruske diplomatije je citirao svoju majku koja mu je kad je bio dečak rekla da je „nepristojno“ čitati tudja pisma.

Prema njegovim rečima, diplomatski kontakti bi trebalo da imaju „odredjeni nivo poverljivosti“ jer „kako se može raditi u takvim uslovima“ ako razgovori budu objavljeni.

Lavrov je pre svog govora u Generalnoj skupštini imao sastanak s državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom i rekao je da je predložio dodatne kanale saradnje, medju kojima i one medju američkim i ruskim poslovnim ljudima i privrednicima, i formiranje „ekspertskog saveta izuztenih državnika, nekadašnjih vojnika i diplomata i obaveštajnih službi“.

On je naveo i da je predložio moratorijum na raketne probe i delovanje po drugim pitanjima u vezi kontrole naoružanja i upozorio da se „SAD kreću ka transformaciji sajberprostora i svemira u arenu za vojnu konfrontaciju“.

Ruski ministar je optužio zapad za dvostruke standarde – promovisanje liberalnih vrednosti kada je to korisno a njihovo potpuno odbacivanje kada to nije slučaj.

„Kada je to korisno, pravo naroda na samoopredeljenje ima značaj. A kada nije, proglašava se ‘ilegalnim'“, naveo je on.

Da bi održale dvostruke standarde, zapadne zemlje, po Lavrovu, manipulišu svoje gradjane i medije i „ometaju razvoj policentričnog sveta“.

Govoreći o globalnim krizama, šef ruske diplomatije je kritikovao odluku NATO da napadne Libiju, što je dovelo do podele te zemlje. Prema njegovim rečima, zapad „ima sopstvena pravila i na Balkanu“ a usled intervencije zapada je „državnost Venecuele uništena pred našim očima“.

Lavrov je rekao da Amerikanci sve aspekte Bliskog istoka i severne Afrike vide kroz „iransku prizmu, kao da svesno pokušavaju da nadju još razloga kako bi podržali svoje teško održive izjave da je Iran glavni izvor zla u tom regionu i da sve loše stvari dolaze iz Irana“.

Rusija je predložila inicijativu za kolektivnu bezbednosnu saradnju u Persijskom zalivu.

Šef ruske diplomatije je naveo i da sve više zemalja u regionu počinje da misli o tome kako da se napetosti smanje.

„To govori u korist ideja koje iznosimo. One će biti tražene. Veoma su jednostavne, da se sedne za pregovarački sto i počne da se razgovara bez korišćenja glasnogovornika u masovnim medijima“, rekao je Lavrov

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.