U trendu

Lazanski: Odnosi SAD i Rusije nikada gori

MOSKVA – Ambasador Srbije u Ruskoj federaciji Miroslav Lazanski izjavio je danas da odnosi Moskve i Vašingtona nikada nisu bili lošiji, te da su lošiji nego što su bili za vreme Hladnog rata.

On je za Tanjug rekao da je povlačenje ruskog ambasadora iz Vašingtona na konsultacije u Moskvu diplomatski potez koji pokazuje na neki način snižavanje nivoa diplomatskih odnosa, kao i da su odnosi dveju zemalja u krizi.

„Odnosi između Rusije i SAD su u ovom času u nekoj vrsti ćorsokaka, bez obzira što je ugovor o strateškom nuklearnom naoružanju START produžen automatski na sledećih pet godina, ali retorika koja dolazi iz Vašingtona za Rusiju nije prihvatljiva“, rekao je Lazanski.

Ocenio je i da je komentar ruskog predsednika Vladimira Putina na izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena „šmekerska i džentlmenska poruka sa visokim stilom“.

Govoreći o eventualnim potezima Rusije na najavljene nove sankcije na neke ruske proizvode, Lazanski kaže da će odgovor Moskve sigurno biti recipročan.

„U ovom času se postavlja pitanje gde je izlaz iz svega ovoga jer će Rusija kao jedna svetska super sila recipročno odgovoriti na svaku vrstu novih sankcija SAD bilo da su one personalne ili obuhvaćene nekim segmentom ekonomije“, rekao je Lazanski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.