U trendu

LED sijalice u Skoplju svetleće smanjenom snagom

SKOPLJE – Grad Skoplje prilagodiće sistem osvetljenja duž gradskih ulica i bulevara smanjenjem snage LED sijalica na maksimalno 70 odsto.

Prema rečima gradonačelnice Skoplja Danele Arsovske, na ovaj način će biti smanjeni troškovi za struju, a reč je o jednoj od mera i preporuka sadržanih u Planu uštede električne energije.

„Grad Skoplje će učiniti sve da smanji troškove struje, ali ne na uštrb građana i bezbednosti ulica. Zbog toga će se sistemi osvetljenja prilagođavati u određenim vremenskim intervalima, prema odgovarajućoj potrebi tokom dana i noći, a pristupa se i faznoj zameni i upotrebi LED sijalica, koje troše 85 odsto manje električne energije od običnih“, rekla je Arsovska, piše skopska Večer.

Ona je rekla da je Grad dao smernice za ograničavanje osvetljenja na javnim zgradama i reklamama, a među merama je i postavljanje solarnih panela.

Sve ove mere biće preporučene javnim preduzećima i javnim ustanovama u nadležnosti Grada Skoplja.

Ona je istakla da svaka opština kreira sopstvene mere štednje, jer imaju autonomiju u odlučivanju, dok je Grad Skoplje usvojio kratkoročne i dugoročne mere koje treba da doprinesu uštedi električne energije i prelasku na tranzicione i obnovljive izvore energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.