U trendu

Liban će od SAD tražiti dokaze za uvođenje sankcija Basilu

BEJRUT – Libanski predsednik Mišel Aun izjavio je danas da će vlada od SAD zatražiti dokaze koji su Vašington podstakli da uvede sankcije Gebranu Basilu, njegovom zetu i lideru najvećeg hrišćanskog političkog bloka u zemlji.

Aun je od privremenog ministra spoljnih poslova Libana zatražio da prikupi dokaze i dokumente koji će biti predati libanskom pravosuđu kako bi se preuzele neophodne pravne mere, preneo je Rojters.

Sjedinjene Američke Države uvele su juče sankcije Gebranu Basilu, lideru najvećeg libanskog hrišćanskog političkog bloka i zetu predsednika Mišela Auna, optuživši ga za korupciju i povezanost sa šiitskim proiranskim pokretom Hezbolah.

Basil je lider Slobodnog partiotskog pokreta koji je osnovao Aun, a bio je ministar spoljnih poslova, telekomunikacija, energije i voda.

On se našao na meti protesta koji su prošle godine izbili zbog ekonomske situacije, a demonstranti su ga optužili za „pljačkanje države“.

Basil je na Tviteru napisao da ga sankcije ne plaše i da nije bio „zaveden obećanjima“.

Kako navodi Rojters, sankcije bi mogle da iskomplikuju pokušaje mandatara Saada al-Haririja da sastavi kabinet koji će se suprotstaviti najgoroj krizi od građanskog rata u Libanu od 1975. do 1990.

Izvori upoznati sa tim procesom kažu da će Basilova partija verovatno zauzeti čvršći stav u pregovorima o novoj vladi.

SAD su proteklih meseci uvele sankcije za još nekoliko libanskih zvaničnika za koje smatraju da su povezani sa Hezbolahom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.