U trendu

Liban danas obeležava godišnjicu eksplozije u bejrutskoj luci

Liban danas obeležava godinu dana od razorne eksplozije u bejrutskoj luci u kojoj je poginulo najmanje 214 ljudi, a na hiljade ih je ranjeno.

Godišnjica će biti obeležena usred ekonomske i finansijske krize bez presedana i političkog zastoja jer ta zemlja godinu dana nema funkcionalnu vladu.

Porodice žrtava su najavile da će se održati komemoraciju uz molitve na razrušenom mestu eksplozije, a očekuju se i masovni protesti.

Veliki metalni čekić ispod koga piše „Delovati za pravdu“ postavljen je na zid naspram luke sa silosima za žito, a pored je ispisana poruka „Moja je vlada to učinila“.

Zastave su spuštene na pola koplja na vladinim institucijama i ambasadama, a banke, kompanije, pa čak i medicinske laboratorije i centri za vakcinaciju protiv kovida-19 su zatvoreni.

U Bejrutu se 4. avgusta 2020. dogodila jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u istoriji.

Eksplodiralo je 3.000 tona amonijum nitrata, što je izazvalo potrese širom zemlje.

Eksplozija se čula čak na Kipru udaljenom preko 200 kilometara.

Godinu dana kasnije istraga nije odgovorila na pitanje ko je naredio isporuku visoko eksplozivnih hemikalija i zašto su zvaničnci ignorisali upozorenja na opasnost da su one nepropisno godinama skladištene u luci.

U jučerašnjem izveštaju Hjuman rajts voča (Human Rigts Watch) je apelovano da se povede medjunarodna istraga i optužene su libanske vlasti da ometaju istragu.

Ta organizacija za ljudska prava sa sedištem u Njujorku je ukazala da sudstvo u Libanu nije nezavisno, da visoki zvaničnici imaju imunitet i da postoji niz proceduralnih i sistematskih propusta u istrazi za koju je rečeno da „nema sposobnost ni kredibilitet“ da dovede do pravedne presude.

U eksploziji je uništeno i oštećeno na hiljade domova i firmi. Pošto niko nije proglašen odgovornim, napetost u zemlji suočenoj sa mnogim drugim krizama, uključujući ekonomsku koju je Svetska banka označila jednom od najgorih u poslednjih 150 godina, samo je pojačana.

Kriza je dovela do pada vrednosti lokalne valute i hiperinflacije i više od polovine stanovništva sada živi ispod granice siromaštva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.