U trendu

Libija: Lider džihadista Belmoktar ubijen u vazdušnom napadu

Lider džihadista Moktar Belmoktar ubijen je tokom vikenda u vazdušnom napadu američkih snaga u Libiji, saopštila je sinoć libijska vlada, ali islamistički izvore tvrde da je on izbegao napad, u kome je stradalo četvoro drugih islamista.

Pentagon je saopštio da je Belmoktar, povezan sa Al Kaidom i organizator terorističkih napada, bio meta američkog napada, ali nije potvrdio i da je on ubijen. „Nastavljamo da procenjujemo rezultate vazdušnog napada“, rekao je porparol Pentagona Stiv Voren.

Libijske vlasti objavile su na svojoj fejsbuk strani da su „američki avioni izveli operaciju u kojoj su ubijeni Moktar Belmoktar i grupa Libijaca, pripadnika terorističke grupe na istoku Libije“, i dodali da je napad izveden „posle dogovora s libijskom vladom“.

Napad je izveden u noći između subote i nedelje kod Adždabije, 160 kilometara zapadno od Bengazija, gde je Bekmoktar održavao sastanak s drugim šefovima ekstremističkih grupa, među kojima i članovima Ansar Asharije, prema UN, terorističke organizacije.

Islamistički izvori navode da Belmoktar nije stradao u tom napadu, već da je ubijeno četvoro pripadnika libijske ekstremističke grupe odgovornih za napad na američki konzulat u Bengaziju 2012. u kojem je ubijen ambasador Kris Evans i još troje Amerikanaca.

Prema drugim islamističkim izvorima, sedam džihadista je ubijeno u tom napadu. Oni su na društvenim mrežama objavili i fotografije i imena poginulih, ali nisu naveli da je ubijen i Belmoktar.

Belmokhtar je optužen za napad na fabriku gasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.