U trendu

Lider republikanaca u Senatu priznao pobedu Bajdena

VAŠINGTON – Lider republikanske većine u Senatu SAD Mič Mekonel priznao je danas pobedu demokratskog kandidata Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD.

Bajden je, dan nakon što je Elektorski koledž zvanično potvrdio ishod izbora, čestitao Bajdenu i novoizabranoj potpredsednici SAD Kamali Haris na pobedi.

„Mnogi od nas su se nadali drugačijem rezultatu predsedničkih izbora. Međutim, u našem sistemu vlade postoje procesi kojima se utvrduje ko ce položiti zakletvu. Elektorski koledž je doneo svoju odluku“, rekao je Mekonel obraćajući se u Senatu.

On je ocenio da svi Amerikanci mogu da budu ponosni što zemlja a prvi put ima izabranu potpredsednicu, prenosi Glas Amerike.

Tokom skoro 10-minutnog govora Mekonel je uglavnom hvalio četvorogodišnji mandat predsednika SAD Donalda Trampa ukazavši na njegove „mnogobrojne uspehe“, uključujući imenovanje troje sudija Vrhovnog suda.

Bajden je rekao da je telefonom razgovarao sa Mekonelom i da su se saglasili da se „uskoro sastanu“, prenosi Rojters.

„Iako nismo saglasni u pogledu mnogo stvari, ima nekih na kojima možemo zajedno da radimo“, rekao je Bajden novinarima.

Lider demokrata u Senatu Cak Šumer je, posle Mekonelovog obraćanja, pozvao Trampa da „okonča svoj mandat uz određeni stepen učtivosti i pristojnosti“ i da prizna da će Bajden biti novi predsednik.

U međuvremenu, Tramp je na Tviteru nastavio da iznosi tvrdnje o „izbornoj prevari“.

Pojedini vodeći republikanci su prvi put, u ponedeljak, priznali Bajdenovu pobedu na izborima.

Elektorski koledž i zvanično je sinoć potvrdio da je Bajden novi predsednik SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.