U trendu

Lider švedske opozicije: Premijer da podnese ostavku

STOKHOLM – Lider švedske opozicione partije desnog centra, Ulf Kristerson, pozvao je socijaldemokratskog premijera Stefana Levena da podnese ostavku, nakon što su preliminarni rezultati parlamentarnih izbora pokazali neznatnu razliku u glasovima opozicione koalicije Alijansa i vladajućeg levog centra.

„Ova vlada je istrčala svoju trku. Sada bi trebalo da podnese ostavku“, rekao je Kristerson u obraćanju na stranačkom skupu, prenosi Rojters.

Kristerson je lider Partije umerenih i kandidat Alijanse za premijera, napominje britanska agencija.

Švedski vladajući blok levog centra u neznatnom je vođstvu nad Alijansom desnog centra, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila izborna komisija nakon parlamentarnih izbora održanih u nedelju u Švedskoj.

Mesta u parlamentu pripala su i antiimigraciono nastrojenim Švedskim demokratama, kao što se i očekivalo, zbog čega su i blok desnog centra i vladajući blok levog centra ostali bez osvojene većine glasova.

Rezultati, dobijeni na osnovu prebrojavanja glasova u 4.800 od ukupno 6.004 izborna okruga, pokazuju da je vladajuća koalicija Socijaldemokratske partije i Zelene stranke, zajedno sa Levom partijom, osvojila 40,6 odsto glasova.

Opozicionom bloku Alijansa, sačinjenom od Partije umerenih, Hrišćansko-demokratske stranke, Centrističke partije i Liberalne partije, pripalo je 40,1 odsto glasova.

Nacionalistički nastrojene Švedske demokrate na putu su da osvoje 17,8 odsto poslaničkih mesta u parlamentu od ukupno 349 poslanika, pokazuju preliminarni podaci o ishodu glasanja.

Rezultati su delimični i mogu se neznatno razlikovati od konačnog ishoda, napominje britanska agencija.

AP je ocenio da će ovo biti među najnepredvidijim i najuzbudljivijim izbornim trkama viđenim u ovoj skandinavskoj zemlji u poslednjih nekoliko decenija, a razlog je – žestoka debata o migraciji koja je obeležila kampanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.