U trendu

Lideri EU i NATO-a potpisali deklaraciju o unapređenju partnerstva

Lideri Evropske unije i NATO-a danas su u Briselu potpisali Zajedničku deklaraciju o saradnji, u kojoj ukazuju da se dve organizacije suočavaju sa najvećom pretnjom evroatlantskoj bezbednosti poslednjih decenija i obavezuju da unaprede partnerstvo.

Potpisnici Deklaracije, predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, navode da će podići partnerstvo EU i alijanse na viši nivo, na osnovu naše dugogodišnje saradnje, u vreme razvoja bezbednosnih pretnji i izazova sa kojima se suočavaju.

„Strateško partnerstvo NATO-a i EU zasnovano je na našim zajedničkim vrednostima, našoj odlučnosti da se uhvatimo u koštac sa zajedničkim izazovima i našoj nedvosmislenoj posvećenosti promovisanju i očuvanju mira, slobode i prosperiteta u evroatlantskom području“, navodi se u jednoj od 14 tačaka Deklaracije.

Lideri ukazuju da su EU i NATO danas suočeni sa najvećom pretnjom evroatlantskoj bezbednosti u poslednjih nekoliko decenija i „najoštrije osuđuju agresiju“ Rusije na Ukrajinu.

„Brutalni rat Rusije protiv Ukrajine krši međunarodno pravo i principe Povelje UN. On podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost. Ruski rat je pogoršao prehrambenu i energetsku krizu koja pogađa milijarde ljudi širom sveta“, stoji u tekstu.

Lideri navode da Rusija „mora odmah da prekine taj rat i da se povuče iz Ukrajine“, izražavaju „punu solidarnost“ sa Ukrajinom i ponovo ističu „nepokolebljivu i kontinuiranu podršku njenoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica“.

U Deklaraciji se navodi da „autoritarni akteri osporavaju interese, vrednosti i demokratske principe“ EU i NATO-a, korišćenjem političkih, ekonomskih, tehnoloških i vojnih sredstava.

„Živimo u eri sve veće strateške konkurencije. Sve veća samouverenost Kine i njene politike predstavljaju izazove sa kojima treba da se pozabavimo. Stalni sukobi i nestabilnost u našem evropskom susedstvu podrivaju našu bezbednost i pružaju plodno tlo za strateške konkurente, kao i za terorističke grupe, da steknu uticaj, destabilizuju društva i da predstavljaju pretnju našoj bezbednosti“, piše u dokumentu.

Dodaje se da je to „ključna tačka“ za evroatlantsku bezbednost i stabilnost, „koja više nego ikad pokazuje važnost transatlantske veze, pozivajući na bližu EU-NATO saradnju“.

„NATO ostaje temelj kolektivne odbrane za sve njegove članice i ključni faktor evroatlantske bezbednosti. Prepoznajemo vrednost jače i sposobnije evropske odbrane koja pozitivno doprinosi globalnoj i transatlantskoj bezbednosti i koja je komplementarna i interoperabilna sa NATO-om“, navodi se.

U Deklaraciji se navodi i da su EU i NATO „ostvarili napredak bez presedana u svim oblastima saradnje“.

„Postigli smo opipljive rezultate u suprotstavljanju hibridnim i sajber pretnjama, operativnoj saradnji, uključujući pomorska pitanja, vojnu mobilnost, odbrambene kapacitete, odbrambenu industriju i istraživanje, vežbe, borbu protiv terorizma i izgradnju kapaciteta partnera“, dodaje se.

Lideri se obavezuju da unaprede partnerstvo NATO-a i EU uz bliske konsultacije i saradnju sa svim članicama, u duhu pune međusobne otvorenosti i u skladu sa autonomijom dve organizacije u donošenju odluka.

„Podstičemo što potpunije uključivanje NATO saveznika koji nisu članice EU u njene inicijative. Podstičemo što potpunije učešće članica EU koje nisu deo alijanse u njenim inicijativama“, navodi se u Deklaraciji, u kojoj se ukazuje i da će dve strane redovno procenjivati ostvareni napredak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar