U trendu

Lideri EU i Z. Balkana na samitu na Brdu kod Kranja

KRANJ – Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regiona, biće održan danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji, a okupiće šefove država ili vlada članica EU i lidere Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Uoči samita, predsednik Vučić je u Sloveniji izjavio je da nema prevelika očekivanja od današnjeg skupa, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu.

„Nemam nikakvih iluzija po pitanju brzog ulaska u EU“, rekao je Vučić koji je juče u Ljubljani učestvovao na Samitu šefova država članica EU iz redova Evropske narodne partije.

Naveo je i da je na Samitu EPP saznao da je slovenačka delegacija, podržzana od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, predložila da se u tekstu zvaničnog saopštenja napiše predlog da do 2030.sve zemlje i teritorije našeg regiona budu deo EU.

Domaćin današnjeg skupa na Brdu kod Kranja je premijer Slovenije Janez Janša, a predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Samitu će prisustvovati lideri svih 27 zemalja članica EU i Zapadnog Balkana – Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i takozvanog Kosova, čije je učešće najavljeno pod zvezdicom.

U okviru Samita biće održane dve sesije, na prvoj će učestvovati lideri država članica EU, a na drugoj će im se pridružiti i lideri zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon toga na zajedničkoj pres konferenciji obratiće se predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Slovenije Janez Janša.

U fokusu skupa biće reafirmacija evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja je, kako ističu u Evropskoj komisiji, od obostranog strateškog interesa i ostaje zajednicki strateški izbor.

Tu poruku je, kao odgovor na sve izraženijie kritike i skepticizam u regionu prema strategiji proširenja EU, tokom prošlonedeljne posete Zapadnom Balkanu, prenela i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ponavljajući svoju podršku zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže Uniji.

Takođe, neposredno uoči sastanka evropskih lidera na kojem će se razgovarati o proširenju Unije, Slovenija, koja trenutno predsedava Savetom EU i koja je domaćin skupa, iznela je ideju o priključenju zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu do kraja decenije.

Taj predlog je iznet na sastanku ambasadora u Briselu i navodno je iznenadio ostale zemlje članice, dok su ga neke opisale kao potpuno nerealan, s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu.

Na Samitu u Sloveniji biće razmatrano i unapređenje saradnje u cilju društveno-ekonomskog oporavka regiona od posledica pandemije kovida-19, kao i sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana (EIP), vrednog 30 milijardi evra, kojim će EU u narednih sedam godina pružiti finansijsku pomoć regionu.

EU će obezbediti i bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi evra kroz 10 ključnih investicionih projekata.

Teme skupa biće i intenziviranje regionalne saradnje, kao i potencijali za dalju saradnju u politickim i bezbednosnim pitanjima od zajednickog interesa.

Očekuje se da države članice, uz pristanak zemalja Zapadnog Balkana, na kraju samita usvoje deklaraciju.

Samit je deo strateškog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom, u skladu sa Strateškom agendom 2019-2024, a prethodili su mu Samit EU-Zapadni Balkan 2018. u Sofiji i samit EU-Zapadni Balkan 2020. u Zagrebu, koji je održan u online formatu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.