U trendu

Lideri EU osudili hapšenje beloruskog aktiviste, traže puštanje svih putnika preusmerenog aviona

Lideri EU su danas osudili postupak beloruskih vlasti koje su uhapsile opozicionog aktivistu i novinara Romana Protaseviča, putnika aviona preusmerenog na Minsk, i apelovali da svima na tom letu omoguće nastavak puta.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da EU „pažljivo prati“ dešavanja u vezi s današnjim letom aviokompanije Rajaner od grčke Atine do litvanskog Vilnjusa koji je, kako je kazao, „primoran da sleti u Minsk zbog navodne bezbednosne pretnje“.

„To je potpuno neprihvatljivo. Belorusku vladu smatramo odgovornom za bezbednost svih putnika tog aviona. Svim putnicima mora biti omogućeno da odmah nastave putovanje“, naveo je Borel na Tviteru.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takodje su pozvali Belorusiju da „pusti sve putnike“ da idu, prenosi Frans pres.

Nemačka je zatražila „hitno objašnjenje“ od Belorusije o presretanju aviona u kojem je bio Protasevič i njegovom hapšenju.

„Zahtevamo momentalno objašnjenje od vlade Belorusije o preusmeravanju ka Minsku leta Rajanera izmedju članica Evropske unije i navodnom hapšenju novinara“, naveo je na Tviteru visoki zvaničnik nemačkog ministarstva spoljnih poslova Miguel Berger.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki nazvao je hapšenje Protaseviča „činom dežavnog terorizma“.

„Najstrože osudjujem hapšenje Romana Protaseviča od beloruskih vlasti nakon otmice putničkog aviona Rajanera. To je čin državnog terorizma“, naveo je Moravjecki na Tviteru.

Protasevič je koosnivač kanala u aplikaciji Telegram, ključnog za razmenu informaciju medju protivnicima predsednika predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Beloruske vlasti, koje su prošle godine proglasile taj kanal za ekstremistički zbog korišćenja za organizaciju masovnih demonstracija protiv Lukašenka, saopštile su danas da su uhapsile Protaseviča na aerodromu u Minsku nakon što je avion u kojem je bio preusmeren ka tom gradu zbog pretnje bombom.

Lukašenkov kabinet je saopštio da je on lično naredio da lovac MiG-29 otprati do aerodroma u Minsku avion u kojem je bio Protasevič.

Protaseviču, koji je ranije pobegao iz Belorusije u Poljsku, preti kazna zatvora do 15 godina, navodi Asošiejted pres.

Lukašenkov kabinet je naveo da je pretnja bombom primljena dok je avion bio iznad Belorusije.

Zvaničnici Belorusije su kasnije naveli da u avionu nije pronadjen eksploziv.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar