U trendu

Lideri EU se slažu o uvođenju oštrijih sankcija Rusiji

BRISEL – Lideri Evropske unije izjavili su danas da će uvesti nove, oštre sankcije Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, pogađajući njima rusku elitu i njenu ekonomiju.

Nove sankcije će uključivati zamrzavanje ruske imovine u evropskom bloku – 27 zemalja članica, zaustavljanje pristupa banaka evropskim finansijskim tržištima i udar na „interese Kremlja“, preneo je Rojters.

Evropski blok će, takođe, „udariti“ na rusku trgovinu, energetiku i transport, između ostalih sektora, ukljucujući kontrolu izvoza, u onome što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj opisao kao „najstroži paket sankcija koji smo ikada primenili“.

Evropska unija će staviti na crnu listu još izvestan broj ljudi da bi kaznili Rusiju zbog njenog napada na Ukrajinu, rekao je Borelj, dodajući da je na 27 lidera EU da odluče o tome da li će „odseći“ Moskvu iz Globalnog sistema međubankarskog plaćanja (SWIFT) .

„Biće (sankcionisani) novi ljudi, takođe iz Belorusije, sa složenim paketom, sa ekonomskim sektorima (…) više sankcija finansijskom sektoru (…)“, istakao je on.

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda kazao je da EU nije bila dovoljno uspešna, da je bila nedovoljno odlučna da spreči Rusiju od ovog koraka, koji je tragedija za Ukrajinu, tragedija za Evropu i tragedija za samu Rusiju.

„Još uvek verujem u potencijal… EU da spreči takve akcije usred Evrope. Zato moramo da preduzmemo akciju“, rekao je on. „Sutra bi moglo biti kasno“, istakao je predsednik Litvanije.

Belgijski premijer Aleksandar De Kroa izjavio je da bi zemlje EU trebalo da uvedu snažne dodatne sankcije Rusiji, posebno njenoj vladajućoj eliti, nakon što je Moskva pokrenula napad na Ukrajinu u punom obimu.

„Ne trebaju nam sankcije koje „laju“, trebaju nam sankcije koje „grizu“, koje imaju veliki uticaj na rusku stranu“, rekao je De Kroa novinarima pre vanrednog sastanka lidera Evropske unije posvećenog dogovoru kako da kazne Moskvu.

„Moramo im izuzetno otežati poslovanje u međunarodnom okruženju“, dodao je on.

Slovenački premijer Janez Janša kazao je da podržava uvođenje najtežih sankcija Rusiji i da Ukrajina treba da se pridruži Evropskoj Uniji do 2030. godine.

„Probudili smo se u različitoj Evropi, različitom svetu. Govoreći o sankcijama kao što znamo iz istorije to nije dovoljno“, rekao je Janša po dolasku na hitne razgovore lidera EU koji, kako je preneo Rojters, treba da postignu dogovar o tome kako da kazne Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

„Ako se prostor slobode, demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava ne širi, nešto drugo se širi“, rekao je Janša uputivši poziv da se Kijevu pruži prava evropska perspektiva.

Slovenački premijer je rekao da je „odluka Nemačke da zaustavi Severni tok 2 preokret, ali da bi EU trebalo da ode mnogo dalje u novim sankcijama protiv Rusije kako bi se uverila da će ona platiti veću cenu nego nakon kratkog rata sa Gruzijom 2008. i pripajanja Krima Ukrajini 2014. godine“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.