U trendu

Lideri Poljske i Litvanije obilaze NATO trupe na granici

ŠIPLIŠKI – Predsednici Poljske i Litvanije planirali su danas da se sastanu s trupama NATO-a sa obe strane granice kako bi demonstrirali odbrambenu spremnost alijanse na lokaciji koja se smatra strateški važnim „uskim grlom“.

Suvalki jaz od rata u Ukrajini privlači veliku pažnju, a predstavlja granični pojas od 70 kilometara povezuje Litvaniju, Estoniju i Letoniju sa drugim članicama NATO-a, a ujedno se nalazi i između ruske eksklave Kalinjingrada i Belorusije, prenosi AP.

Poljski predsednik Andžej Duda i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, u pratnji ministara odbrane svojih zemalja, najavili su da će posmatrati vežbe mobilne komandne jedinice Multinacionalne divizije Severoistok, predvođene SAD, u mestu Šipliški u Poljskoj.

AP dodaje da bi njih dvojica zatim trebalo da otputuju u Marijampoli u Litvaniji da se sastanu sa logističkim bataljonom predvođenim Nemačkom.

Na nagovor Poljske i baltičkih država, lideri NATO-a su na samitu prošle nedelje u Madridu odlucili da značajno povećaju broj trupa u istočnoj Evropi.

Dodaje se da će bataljoni koji broje stotine vojnika biti pretvoreni u brigade sa hiljadama uniformisanih ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar