U trendu

Lideri Zapadnog Balkana potpisali tri sporazuma o mobilnosti

BERLIN – Lideri zapadnobalkanske šestorke danas su na Samitu Berlinskog procesa potpisali tri sporazuma o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Sporazume su potpisali premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama, predsednik Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i premijer privremenih prištinskih insitucija Aljbin Kurti.

Sporazumi su potpisani u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, kao i generalne skretarke Saveta za regionalnu saradnju Majlinde Bregu.

Sporazumom o slobodi kretanja i boravka građana, odnosno o uzajamnom priznavanju ličnih karata pojednostavljuje se prelazak granice/administrativnih prelaza stanovnika Zapadnog Balkana, jer predviđa da je za prelazak dovoljno posedovanje lične karte.

Predviđeno je da će strane pojednostaviti administrativne postupke za ulazak, tranzit i kratki boravak stanovnika ZB sa ličnim kartama.

Sporazumom o priznavanju akademskih kvalifikacijama reguliše se međusobno priznavanje fakultetskih diploma, nastavak studija i pravila o upotrebi stečenih kvalifikacija, uključujući pristup tržištu rada.

Sporazum predviđa da se period priznavanja diploma sa postojećih nekoliko meseci skrati na maksimalno 14 dana.

Takođe, omogućava se mobilnost studenata i akademskog osoblja na Zapadnom Balkanu na osnovu Lisabonske konvencije o priznavanju diploma, Bolonjskog procesa i relevantnih pravila EU. Za početak će se primenjivati na državnim univerzitetima i postepeno će se proširiti na privatne univerzitete.

Uspostavljaju se i zajednički standardi i procedure za priznavanje kvalifikacija i ukidaju postojeće naknade za priznanje visokoškolskih kvalifikacija za studente.

Ukidanjem suvišne papirologije i procedura, građani regiona će moći lakše da studiraju i rade, sa glavnim ciljem da se omogući cirkulacija mladih u regionu.

Sporazum o međusobnom priznanju profesionalnih kvalifikacija za lekare, stomatologe i arhitekte predviđa automatsko priznavanje profesionalnih kvalifikacija za odabrane profesije, koje nedostaju na tržištu rada.

Omogućava pružanje usluga doktora medicine, stomatologa i arhitekti na ZB, na osnovu Direktive EU o priznavanju stručnih kvalifikacija.

Ovim sporazumo se uspostavlja jedinstvena primena pravila i stvara osnov za mobilnost profesionalaca širom regiona. Dokument obuhvata tri profesije i stvara osnovu za pregovore za još četiri profesije – babice, medicinske sestre, farmaceute i veterinare u narednom periodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar