U trendu

Linde:Multilateralna saradnja za suočavanje sa izazovima

BEČ – Ministarka inostranih poslova Švedske An Linde, povodom predsedavanja Švedske OEBS-u, istakla je danas da je multilateralna saradnja najbolji način za suočavanje sa novim izazovima.

Linde je, u obraćanju Stalnom savetu OEBS, kojim je njena zemlja i formalno preuzela predsedavanje tom organizacijom, ukazala je da su aktuelno multilateralna saradnja i međunarodno pravo pred velikim izazovima, a dovedeni su i u pitanje principi i vrednosti na kojima počiva OEBS.

Podsetila je da je aktuelno predsedavanje Švedske OEBS-u dugo posle 28 godina, kao i da su se u tom periodu pojavili novi izazovi i konflikti sa kojima se suočava svet.

Podvukla je da Švedska ima iskustva iz Saveta bezbednosti UN da je moguće multilateralnom saradnjom postići pozitivne rezultate.

„Poštovanjem osnova koje delimo obezbeđujemo da naš region bude bezbedan. Predstavljaću sve zemlje članice iskreno, podržaću svaku diskusiju koja može voditi ka rešavanju konflikata, ali isto kao iskreni posrednik biću spremna da ukažem i na probleme“, naglasila je Linde istakavši da su pretnje međunarodnom miru i bezbednosti neprihvatljive.

Najavila je da će prioriteti švedskog predsedavanja OEBS-u biti naglašavanje osnovnih zadataka te organizacije, odbrana evropskog bezbednosnog poretka, podržavajući OEBS-ov koncept sveobuhvatne bezbednosti I doprinoseći rešavanju sukoba na prostoru koju ta organizacija pokriva.

Naglasila je da će se Švedska tokom predsedavanja fokusirati na zajedničkoj bezbednosti, na osnovama principa i obaveza koje su zemlje članice preuzele.

Ukazala je da će se zalagati i za rešavanje otvorenih konflikata, i najavila da će je prvo putovanja kao predsedavajuća OEBS voditi u Ukrajinu.

„Nemam iluzuje da će napredak biti lak i da ćemo moći da prevaziđemo sve razdore u organizaciji, ali moja je uloga da podržimo sve korake koji bi povećali poverenje među zemljama članice. Uveravam vas da ćemo uraditi sve na tom polju“, podvukla je Linde.

Švedska je od 1. januara preuzela od Albanije jednogodišnje predsedavanje OEBS-u, a iduće godine organizaciju će predvoditi Poljska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.