U trendu

Litvanija utvrđuje identitet putnika Rajanerovog leta

VILNJUS – Litvanija radi na potvrđivanju identiteta putnika koji su se iskrcali iz preusmerenog aviona Rajanera nakon što je prinudno sleteo u Belorusiju, izjavio je danas šef litvanske kriminalne policije Rolandas Kiskis.

„Radimo na potvrđivanju identiteta, i na tome da li se osobe koje su imenovane u nezvaničnim izvorima podudaraju sa ličnim identifikacionim podacima“, rekao je Kiskis novinarima, a prenosi agencija Rojters.

Dodaje da je Belorusija potvrdila da se pet putnika iskrcalo u Minsku, i da su Američki istražni biro (FBI) i Poljska takođe pokrenuli istragu o incidentu, jer su na tom letu imali svoje građane.

Kiskis je izjavio da je avion Rajanera još uvek u Vilnjusu kako bi se sprovele pretrage, ali da kompanija nije bila od pomoći u onolikoj meri u kojoj su želele litvanske vlasti.

Disident beloruski novinar Roman Protaševič (26) i njegova devojka Sofia Sapega (23) uhapšeni su kada je avion sleteo u Minsk, podseća Rojters, i dodaje da se tada iskrcalo još troje ljudi.

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovini je izjavio da su to verovatno bili pripadnici tajne službe.

Beloruska televizija emitovala je pre dva dana intervjue sa troje ljudi za koje je rečeno da su putnici sa tog leta.

Jedan od njih po imenu Jason Zisis, za koga se navodi da je postdiplomac iz Grčke koji radi na Univerzitetu u Ajndhovenu, rekao je da je ionako planirao putovanje za Minsk iz glavnog grada Litvanije Vilnjusa, koji je bio planirano odredište tog leta, kako bi posetio svoju suprugu.

Preostalih dvoje putnika je beloruska televizija imenovala kao beloruske državljane Aleksandru Stabredovu i Sergeja Kulakova.

Stabredova je rekla da se ionako bila zaputila ka Minsku, dok je Kulakov izjavio da je Minsk pogodna lokacija kako bi stigao do svog konačnog odredišta, grada Vitebsk u Belorusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.