U trendu

Litvanski: Moskva ima sredstva za još dve godine rata u Ukrajini

Litvanski vojni obaveštajci smatraju da Rusija ima dovoljno resursa da svoju ofanzivu u Ukrajini još dve godine nastavi dosadašnjim tempom.

„Rusija je akumulirala oružje i opremu tokom dugih godina Hladnog rata. Procenjujemo da joj resursi omogućavaju da dve godine nastavi rat istim intenzitetom kao danas“, rekao je novinarima šef vojne obaveštajne službe Elegijus Paulavicijus i dodao da ta prcena važi pod uslovom da nijedna država ne pruži vojnu pomoć Moskvi.

Paulavicijus je govorio zajedno sa kolegom iz civilne obaveštajne službe tokom predstavljanja njihovog godišnjeg izveštaja.

U tom izveštaju piše da u Rusiji podrška ratu u Ukrajini „nije tako velika kao što to pokušava da prikaže režimska propaganda“.

„Nezadovoljstvo politikom režima trenutno ima pasivan oblik. Uglavnom se izbegava mobilizacija, a ljudi se žale na loše snabdevanje i konfuziju u vojsci“, navodi se u tom dokumentu.

Izveštaj ukazuje i na mogućnost da bi zastoji na bojnom polju, povećana mobilizacija i naglo pogoršanje ekonomske situacije „mogli da imaju negativne posledice po stabilnost režima“ Rusije.

Litvanija, članica Evropske unije i NATO-a, podržava Ukrajinu od početka ruske invazije pre više od godinu dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar