U trendu

Logar: Potrebna nam je vizijia budućnosti EU

BLED – Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar otvarajući 16. Bledski strateški forum naglasio je da je budućnost evropskog kontineta i EU usko vezana za nastavak proces proširenja na zemlje zapadnog Balkana.

„Verujemo da je budućnost našeg kontineta i EU usko vezana za nastavak proces proširenje – posebno za pristupanje zemalja zapadnog Balkana. One treba da budu deo naše zajedničke budućnosti“, rekao je Logar i dodao da je drugi panel na Forumu upravo posvećen toj temi.
Ove godine forum će biti posvećen pronalaženju odgovora na postojeće izazazove, posvećenosti buducnosti EU i našoj zajedničkoj buducnosti, rekao je Logar i dodao da će prvi panel „Buducnost Evrope – odoleti i istrajati“ biti posvećen izazovima EU, kako bi nastavili da obezbeđujemo sigurno i bezbedno društvo za sve naše građane unije.

Logar je podsetio na izjavu španskog filozofa Džordža Santajane – oni koji nisu sposobni da se prisete prošlost osuđeni su da je ponavljaju, imajući to na umu, treba da se prisetimo razgovora bivših lidera i njihovih saveta o razvoju EU i viziji zajedničke budućnosti.

Forum će biti prilika da se razgovara o aktuelnim izazovima, digitalizaciji, klimatskim promenama, ekonomskom rastu i razvoju, različitostima, zajedničkim vizijama i vrednostima, izgrađnji strateških partnerstava i transatlantska saradnja.

EU 2021 nije ona koja je bila 2004. kada se Slovenija pridružila, reklao je Logar i podsetio da je EU od tada prošla kroz mnoge oluje, prošla je kroz ekonomsku i finansijsku krizu, Bregzit, migrantsku krizu, kvoid pandemiju.

Sada se suočavamo sa humanitarnom krizom u Avganistanu, rekao je on vreme idealističkih pogleda na EU se promenilo i nestalo, svet se dramatično promenio, informacije protiču u realnom vemenu sa jednog na drugi kraj sveta.

Niko ne može da se šakrije od posledica, kao što su klimatske promene ma koliko bile daleko od nečije kuće, rekao je Logar.
Optimizam proširenja iz 2004. godine, zamenjen je novim političkim realizmom ili čak i pesimizmom, rekao je on i naglasio da nam je potreba vizija znamo gde vidimo EU u budućnosti.

Izrazio zadovoljstvo činjenicom da Forum raste u po broju učesnika i značaju potvrđujući svoje vrednosti i potencijal za rast.

Ovogodišnji skup, kako je rekao, bilo je moguće organizovati zahvaljući svima koji su odlučili da se vakcinišu kao i implementaciji digitalnog evropskog sertifikata o vakcinaciji. Dodao je da je ovo Forum koji se odžava tokom drugog slovenačkog predsedavanja EU.

Takođe, Logar je podsetio na papu Jovana Pavla Drugog i njegove reči „Budućnost počinje danas a ne sutra“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.